Това стана ясно на извънредна пресконференция, която дадоха д-р Москов и проф. Миланов, съобщиха "Фокус" и БГНЕС.

Здравният министър обясни, че това, което е „преляло чашата” на директора на "Пирогов" е крайно амортизираната апаратура на болницата. Към момента дълговете на лечебното заведение са около 20 млн. лева. Затова и Петър Москов подчерта, че трябва да се направи нужното на ниво министерство и правителство, за да се решат тези проблеми, защото това е проблем за пациентите.

Той бе категоричен, че проф. Стоян Миланов има пълната подкрепа на Министерство на здравеопазването в действията си.

"Имахме мъжки разговор. Ние с него сме не просто колеги, а и приятели. „Пирогов” има много наследени в годините проблеми. Аз като министър поемам ангажимента, за да придвижим максимално бързо тяхното разрешаване, защото в пълнота натрупани с толкова години проблеми не могат да бъдат решени с магическа пръчка”, посочи Петър Москов.

По думите му понякога човек в ситуация на проф. Миланов - директор на толкова тежко лечебно заведение, натоварено с чисто здравни и социални документи понякога има нужда от човешки, чисто мъжки думи за подкрепа.

Добрата дума понякога е важна. Имаме яснотата за това, че „Пирогов" има своите специфики и трябва да бъде разглеждана по по-специфичен начин”, допълни Москов.

Той подчерта, че се прави цялата промяна във философията на заплащането, за да може да има адекватно остойностяване на тежките заболявания, които болницата лекува.

Самият проф. Миланов обясни, че депозирането на оставката му е личен морален акт, продиктуван от "невъзможността при сегашната ситуация болницата да функционира по начина, по който аз искам".
Директорът на "Пирогов" беше категоричен, че по никакъв начин не му е оказван натиск да подаде своята оставка, както сега, така и от който и да било друг министър.