Още седем души от екипа му също са изразили желание да го последват.

В личния си профил във Фейсбук д-р Кацаров публикува дълго обръщение към новоназначения директор на спешната болница д-р Асен Балтов. Той бе назначен на поста от служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев миналата седмица, когато след смяна на борда на "Пирогов", шефът на лечебното заведение проф. Стоян Миланов подаде оставка.

В писмото си шефът на детската травматология заявява, че си подава оставката "по ред причини, повечето свързани с Вас (Асен Балтов - бел.ред). Основният мотив обаче е ремонтът на Детската клиника и разформироването на пет места на детската ортопедия.

"Силово разхвърляте клиниката ни на 5 различни места, отдалечени максимално едно от друго. Смея да твърдя, че подобно безумие е изключително опасно за здравето на малките ни пациенти, нарушава работата ни до пълно безсилие да я вършим и то, когато идва пролетно-летния сезон, който за детската травматология е най-натоварен. По това време на годината през кабинета преминават над 7000 пострадали деца. Защо Вие и Вашите приятели не съобразихте , че имаме планирани операции в т.ч. на животозастрашаващи състояния?", пише д-р Атанас Кацаров, който работи в "Пирогов" от 25 години и е считан за един от най-добрите детски травматолози в България.

По думите на медика, назначението на д-р Балтов за директор на лечебното заведение е политическо, тъй като той няма необходимия ценз.

"За сметка на това имате сериозни връзки. За 2 години от „фуражка“ Ви направиха професор, председател на Научния съвет на „Пирогов“ - професор“ с диплома по медицина от държавни изпит 3.80, председател на БОТА (абсолютно тенденциозен избор), а сега и Директор на „Пирогов“. Да не споменавам, че сте и в Управителния съвет на Столична колегия на лекарския съюз. Вие сте търсач на трофеи, не сте боец", заявява шефът на детската травматология.

Кацаров обвинява и служебния премиер Огнян Герджиков, че преди 10 месеца е написал юридическо становище, въз основа на което Научният съвет на "Пирогов" е сменил правилника, за да не бъде допуснат до доцентура.

"За мен „Пирогов“ е кауза, г-н Балтов, а за вас – източник на доходи за околосветските Ви пътешествия. Вие и Вашите приятели не търпите чуждо мнение. Правите си каквото си поискате за да извлечете максимална изгода. Непрекъснато газите закона. Провеждате конкурси без елементарни правила, налагате се над всички.

Вие сте над закона. Вие създавате несигурност. ... Днес (писмото е публикувано в неделя, Сирни Заговезни - бел.ред) е „Прошка“ , г-н Балтов. Аз съм християнин. Мога да Ви простя всичко, но това, че за 2 дни, Вие и Вашите приятели, унищожихте единствената клиника по детска травматология в България, с 50-годишна история, няма да Ви простя никога!

Д-р Атанас Кацаров, Пироговец завинаги"

Новият директор на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов коментира лаконично, че клиниката по детска ортопедия и травматология няма да бъде закрита. Малките пациенти временно ще бъдат преместени заради цялостен ремонт в детските отделения.