След намесата на президента Румен Радев стана ясно, че министерството ще направи крачка назад и министърът на екологията Ирина Костова отмени решението си за Пирин.

Въпреки това в София и Пловдив стотици се събраха срещу решението плана за управление на Националния парк да се работи без екологична оценка, предаде bTV.

В София шествието тръгна от екоминистерството и стигна до президенството.

Министърът на екологията обясни на протестиращите защо е взела решението, което ги изкара на улицата, и защо го е отменила след това.

Спазване на сроковете – така от екоминистерството обясниха решението да се продължи работата по плана за управление на Национален парк Пирин без екологична оценка.

„След внасяне на окончателен вариант за проектоплан, след провеждане на обществени обсъждания, отразяване на бележките от тях, след което се внася искане за извършване на такава екологична оценка. Срокът е 30 дневен”, каза Мариела Начева, зам.-министър на околната среда и водите.

Общественият отзвук предизвика реакцията на президента. Във „Фейсбук” Радев написа, че решението на екоминистерството да не се прави екологична оценка е прибързано.

Малко по-късно, отново чрез интернет стана ясно, че все пак екологична оценка ще се прави. Природозащитните организации определиха всичко това като шикалкавене.