Кадрите са заснети от един от седалковите лифтове в ски-зоната на Банско. При свличането на снежна маса няма пострадали, съобщиха за bTV от Планинската спасителна служба.

По думите на директора на ПСС Методи Тодоров лавината е паднала спонтанно, което означава, че причината най-вероятно е натежалият сняг, предаде "Фокус". Той обясни, че друг вариант за свличането на снежна маса е премнаване на животно, защото в района има много кози, но до момента няма данни за това.

„Палашица” е силно лавиноопасна зона, през която не рядко се предприемат зимни изкачвания на върховете Вихрен, Кутело и др. както и траверси през скалния ръб „Кончето”.

През април 2013 г. лавина затрупа четирима алпинисти, докато катерят връх Вихрен по Северната стена. Мъжете оцеляха, но с множество наранявания.

Три години по-рано под изсипали се снежни маси в "Палашица" попаднаха девет души, тръгнали да изкачват през зимата Вихрен. Инцидентът се размина без загинали, но няколко човека пострадаха много сериозно. Тогава концесионерът на ски-зоната "Юлен" обяви, че ще прави проект за обезопасяването на лавинната местност на стойност 200-300 хиляди евро.

Една от най-големите регистрирани лавини в България падна в местността "Палашица" през 2005 г.

Синоптичните прогнози сочат, че в момента лавината опасност в планините е силно повишена.

От ПСС и от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) предупреждават любителите на зимните спортове в следващите дни да бъдат особено внимателни при предприемането на извън пистово каране.