"Вчера в европарламента имахме много доброжелателни хора, подкрепа. Поел съм ангажимент към Зелените. Важно е да знаят, че по-зелено правителство от нашето няма. Ще забраним движението на автомобили нагоре, така че няма да е нужно да се поддържа пътя, да се осолява и да гинат дървета“, коментира премиерът във връзка с изграждането на втори лифт в Банско.

"Това е нашата позиция, много точна, ясна и зелена. Не става въпрос нито за хотел, тоалетна не може да се направи, чайна не може да се направи“, добави той.

Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да може да се излюпят новите щъркели. Карал съм министрите да пренасят лично блатни кокичета, за да не остане нито един стрък смачкан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, вълци, костенурки. Трасета сме променяли“, изтъкна министър-председателят в Европарламента в отговор на въпрос на съпредседателката на групата на зелените Ска Келер.

Днес тя обаче изрази недоверие към „гаранциите“, които премиерът Бойко Борисов (определил се като „зелен човек“) даде вчера в пленарната зала в Страсбург, че в Пирин ще се прави само втори лифт и няма да позволи да се сложи „нито керемида повече“.

В интервю за базирания в Брюксел сайт bulgarianpresidency.eu тя  посочи: 
"Ако този „ски лифт“ пресече гората по средата, няма с това да се свърши, а ще стане като друг път, когато сме виждали как заинтересованите да получат разрешение за определена зона я разширяват много повече.
И тук идва темата за корупцията: какво означава (Борисов) да се справи с корупцията (за 2-3 години)? Дори България да направи най-хубавите си закони в света, ще трябва да ги прилага, а не само да ги използва срещу опозицията. Така че, не съм доволна от „гаранциите“ на министър-председателя“, отбеляза евродепутатът.

Нено Димов: Нито керемида извън спортната инфраструктура

При всички положения това, което може да се случи в буферната зона, която представлява 2% от територията на парк "Пирин“ е само спортна инфраструктура.
Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в началото на правителственото заседание.

"Естествено, нито една керемида не може да бъде поставена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура. Нещо повече, ако погледнем целия парк "Пирин“ и грижата, която държавата полага за него, през последните години прирастът на гора е много сериозен. На практика, ние сме може би една от малкото страни в Европа, в която имаме прираст на природни ресурси, така че от тази гледна точка може да се каже, че това е точно така“, заяви Димов.

По думите му строителството, което може да бъде, е изграждане на ски съоръжение. "Основно говорим за втория кабинков лифт, който трябва да реши проблема на ски курорта там“, добави той.

Според него дизел и бензиновите коли при всички положения замърсяват много повече околната среда. "При всички положения ще направим преглед и на дърветата около пътя. Там вероятно също има ефект от този трафик, който стига, за да качи колите и скиорите“, каза още Нено Димов.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че в момента реално има една просека унищожени дървета, която е по-голяма от бъдещата просека, която ще се направи за новия лифт.

"Ще се прави един-единствен нов лифт, нищо друго няма да се прави там. Никакво строителство няма да има, защото законът го забравя и планът на управление, който променихме, също го забранява", каза Симеонов.

По думите му законът категорично ще бъде спазен, но от друга страна трябва да се даде възможност и на зимния туризъм в този курорт да не бъде задушаван повече от ограничените възможности за транспортиране на туристите.


Поне 25 града в България и Европа се включват в протестите в защита на Национален парк Пирин днес.