Вицепремиерът Мехмет Шимшек направи това си изявление в кулоарите на срещата на финансовите министри и управителите на централни банки от Г-20 в Чънду, Китай, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Бих искал руското обществено мнение да знае, че пилотите, които свалиха руския самолет, след това са били въвлечени в опита за военен преврат. Това показа, че сме се сблъскали с някакъв таен замисъл", добави вицепремиерът.

Той отбеляза, че решението за свалянето на самолета не е било политическо и изрази надежда, че в отношенията между Русия и Турция няма да възникват усложнения.

Изтребител от турските ВВС свали през ноември руски бомбардировач Су-24М над границата със Сирия. Руското министерство на отбраната заяви, че бомбардировачът е летял над сирийска територия и че турското въздушно пространство не е било нарушено, напомня ТАСС.

Указ закрива хиляди структури и институции

Арестите на заподозрени за съучастие в осуетения опит за военен преврат на 15 юли в Турция могат да продължават до 30 дни, гласи указ, публикуван в турския държавен вестник, цитиран от Франс прес.

С указа се разпускат няколко хиляди структури и институции, включително учебни заведения, смятани за свързани с проповедника Фетхуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ и е обвинен от Анкара, че е вдъхновил преврата. Гюлен отхвърля това обвинение.