За писмото разкри самият Порошенко в интервю за полска телевизия, цитирано от Ройтерс и БТА.

33-годишната Савченко бе заловена от сепаратисти в Източна Украйна миналия юни и изпратена в Русия. Там тя бе държана в психиатрична клиника, преди да бъде прехвърлена в затвора.

В началото на седмицата адвокатът й съобщи, че жената е обявила гладна стачка и може да умре в ареста.

Обама и Меркел обсъдиха ситуацията

Президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел са обсъдили опасенията си около "значителното засилване на насилието" в Източна Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 
Държавните лидери са говорили по телефона, докато Обама е пътувал обратно към САЩ след посещението си в Индия и Саудитска Арабия. Президентския самолет "Еър Форс 1" за кратко спря за презареждане в американска база в Германия.

Обама и Меркел са били единодушни, че на Русия трябва да бъде потърсена отговорност за подкрепата, която оказва на сепаратистите, и за неизпълнението на задълженията й според мирното споразумение, посочи Белият дом.
 
Двамата са обсъдили също така, колко е важно да се финализира "стабилен финансов пакет в подкрепа" на Украйна.

$15 милиарда помощ

Украйна ще се защити самостоятелно, но тя има спешна нужда от финансова помощ. Има неотложна нужда от 15 млрд. долара, се посочва в статия на инвеститора Джордж Сорос и френския философ и публицист Бернар-Анри Леви, публикувана в американския в. "Ню Йорк таймс".