Такава тревога изрази шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, цитирана от Франс прес и БТА.

"Г-жа Савченко вече 82 дни е в гладна стачка. След толкова дълъг период здравето й може да се влоши необратимо, а може и да умре", заяви тя.

И повтори призива си към руските власти спешно да освободят 33-годишната Савченко по хуманни причини.

По-рано днес обаче съд в Москва отхвърли ново обжалване на ареста на Савченко, която по думите на руските власти е била задържана през юли на руска територия. Киев твърди, че Савченко е била заловена от проруските сепаратисти в Източна Украйна и предадена на Русия.

Савченко е обвинена в предумишленото убийство на двама руски журналисти в Източна Украйна в средата на юни. Според руското следствие за това престъпление тя може да получи смъртна присъда или доживотен затвор.

Междувременно днес от руската Федерална служба за изтърпяване на наказанията коментираха пред ТАСС, че Савченко е приела препоръката на лекари да пие пилешки бульон, но не се е отказала от гладната стачк. Според съобщението арестантката остава под лекарско наблюдение и продължава да получава "необходимата поддържаща терапия".

Преди два дни заместник-началникът на затворническата администрация на Русия Анатолий Рудий заяви, че здравословното състояние на украинката е "стабилно и задоволително" и в него няма "патологични отклонения".

Арестът на Савченко я направи изключително популярна в Украйна, където тя бе символично избрана за депутат на парламентарните избори през октомври. Съдбата й предизвика и удължаването на санкциите срещу руските представители в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

"Призовавам и за освобождаването на Олег Сенцов, украинският кинорежисьор, който активно участваше в демонстрациите на Майдана, довели преди година до свалянето на проруския режим в Киев, и на всички украински граждани, които са незаконно задържани" в Русия", добави Могерини.

По думите й това би било в съответствие с подписаните на 12 февруари в Минск мирни споразумения, които предвиждат прекратяване на огъня в Украйна, но и ангажимент да се освободят всички заложници и пленници от конфликта в Украйна.

От Москва обаче заявиха, че Савченко не е заложник и съдбата й ще бъде решена от руския съд.

Вчера украинският президент Петро Порошенко разговаря в Киев с италианския премиер Матео Ренци и го помоли да съдейства за освобождаването на Надежда Савченко.

"Както е известно, изпратих писмо на президента Путин с искане за незабавното освобождаване на Савченко, включително по медицински причини. Помолих премиера (на Италия) да повдигне този въпрос и да помогне при решаването на този много деликатен проблем", каза Порошенко, който преди два дни й присъди званието "Герой на Украйна".

Днес Ренци ще се срещне с Владимир Путин в Москва.

В Кремъл до момента не е получено писмо от президента на Украйна към президента на Русия с молба за освобождаване на Савченко, заяви обаче говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Ако е било пратено по дипломатическите канали, вероятно ще бъде получено", предположи Песков.

Миналата седмица представителка на Съвета за човешки права към Кремъл обаче заяви, че Надежда Савченко "може да умре в близките дни", отбелязва Франс прес.