Представители на апарата на руския военен аташе в Анкара са били поканени вчера в Генералния щаб на Турция за обсъждане на ситуацията след свалянето от турските ВВС на руския самолет, предаде ТАСС, цитирайки официално съобщение на турския Генерален щаб.

В състоялата се размяна на мнения турският Генерален щаб отбелязал, че когато е било отправено предупреждението за приближаване на самолета към границата на Турция, не е била известна принадлежността на машината.

Турските военни казали също, че са изпълнили предвидената процедура, когато след настойчивите десетократни предупреждения не е последвал отговор. Те отбелязали също, че са предприели големи усилия за издирване и спасяване на пилотите, катапултирали от сваления самолет.

Изразили са готовност да предоставят всякакви данни по случая.

В съобщението се казва още, че са осъществени контакти пряко с военни представители в Москва, които били уведомени, че Турция е готова на всякакво сътрудничество по въпроса.

От руското посолство в Анкара засега няма коментар, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

Единият руски пилот загина, а другият - спасен от сирийската армия, заяви вчера, че турските ВВС не са предупредили екипажа, че е преминал границите на Турция.

От записите на турската страна се чува ма английски: "Говорят турските военно-въздушни сили. Наближавате въздушната граница на Турция".

Вчера Москва обяви, че прекратява военното сътрудничество с Турция.