Това съобщиха днес разследващите катастрофата на "Еърбъс А320" на нискотарифния превозвач, при която през декември загинаха всички 162 души на борда.

Самолетът е започнал твърде рязко издигане, после е паднал в морето, сочат данните, огласени от разследването. За 30 секунди самолетът е минал от височина 9700 метра на 11 400 метра, след което е падал в продължение на три минути.

Малко преди катастрофата управлението на самолета е било поето от френския втори пилот Реми Плезел, докато капитанът - индонезиецът Ириянто, бивш военен пилот "с богат опит", е бил наблюдаващ пилот.

Товарът на борда не е бил превишен и е бил добре балансиран.

Спазвайки срока от 30 дни, въз основа на записите от "черните кутии", разследващите изпратиха до Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) предварителен доклад за причините, довели до инцидента. Те обаче не бяха официално огласени, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Главният следовател на индонезийската Национална комисия за транспортна сигурност Марджоно Сисвосуварно заяви пред журналисти в Джакарта, че записите от "черната кутия" са дали "достатъчно ясна картина" на случилото се в последните моменти от полет 8501.

Еърбъсът е бил в изправност и екипажът - допуснат до полети, сочи разследването.

Разследващите съобщиха, че окончателният доклад ще бъде готов след 7-8 месеца.

Машината излетя на 28 декември от Индонезия за Сингапур и след половин час изчезна от радарните екрани. Преди това пилотите поискаха от наземните служби разрешение да летят на по-голяма височина заради тежките метеорологични условия.

Оперативен координатор в индонезийската Национална служба за спасително-издирвателни операции коментира преди 2 седмици, че самолетът вероятно е "претърпял експлозия", преди да падне във водата, поради значителна промяна в налягането.

По думите му лявата страна на самолета изглежда се е разпаднала, което говори за промяна в налягането, която предизвикала експлозията.
Индонезийски следовател по транспортна безопасност коментира обаче, че няма никакви доказателства в подкрепа на теорията.

Основната версия за падналия самолет е лошото време.

Индонезия може да спре до дни да търси още тела на жертви. До момента от водата са извадени 72 тела.
Издирването продължава в ограничени мащаби, но индонезийската армия прекрати вчера операциите си, след като се опита безуспешно да извади от морето корпуса на машината.