По-рано днес Москва съобщи, че единият пилот е бил спасен от сирийската армия, след като е катапултирал. Другият пилот обаче е бил убит още във въздуха от туркмени, които са го обстрелвали от земята.

Нямаше никакво предупреждение - нито по радиостанцията, нито визуално. Въобще не бе установен никакъв контакт. Ние изпълнявахме боен полет в нормален режим. Трябва да се има предвид каква е скоростта на бомбардировача и каква на изтребителя Ф-16. Ако са искали да ни предупредят, биха могли да ни се покажат, да заемат позиция до нас. Нищо подобно не се случи. Ракетата се вряза в опашката на самолета ни внезапно. Ние дори не сме я видели, така че да направим противоракетна маневра“, разказа оцелелият щурман капитан Константин Мурахтин пред журналисти в руска база в Сирия, цитиран от РИА Новости и "Фокус". 

Този разказ коренно се различава от записите на турската страна, в които ясно се чува ма английски: "Говорят турските военно-въздушни сили. Наближавате въздушната граница на Турция. Спешно се насочете на юг" The unknown air traffic position to humaynim 020 Radial 26 Miles.This is Turkish Air Force speaking on guard you are aproaching Turkish Air Space change your heading south immediately".  

Междувременно руският президентът Владимир Путин подписа указ за награждаване на командира и щурмана на сваления бомбардировач СУ-24М, съобщи Интерфакс. По този начин бяха обявени официално и имената на пилотите от сваления самолет - подполковник Олег Пешков и капитан Константин Мурахтин.

Пешков, пилот на бомбардировача, е награден посмъртно със звезда на Герой на Руската федерация.

Мурахтин - щурман на самолета е награден с орден на Мъжеството.

Посмъртно с орден на Мъжеството е награден и матрос Александър Позинич, който е участвал в спасителната операция и е убит също от туркмени, които обстрелвали хеликоптера, в който се намирал.

Днес стотици руснаци изразиха гнева си с протест пред посолството на Турция в Москва. Те хвърляха камъни и яйца и запалиха турското знаме.