Това съобщиха на специална пресконфереция от прокуратурата на Дюселдорф, цитирани от "Билд" и "Шпигел".

Разследващите са претърсили жилищата на втория пилот на "Еърбъс"-а в Дюселдорф и близкото градче Монтабаур и са открили документи с медицинско съдържание, които свидетелстват за установено заболяване на Андреас Лубиц и съответно лекарско предписание.

"Фактът, че документите бяха с актуални дати, обхващащи и деня на катастрофата, подкрепя предположението, че починалият е държал в тайна болестта от работодателя и колегите си. Документите бяха открити скъсани", се казва в официалното съобщение на германската прокуратура до медиите.

Според прокурорите, разглеждането на медицинските документи ще отнеме още няколко дни. Предсмъртно писмо не е намерено. Важна роля в търсенето на мотив за разбиването на самолета, на чийто борд имаше още 149 души, може да изиграе компютъра на втория пилот.

Следователите са иззели компютъра от къщата на родителите на Андреас Лубиц в четвъртък. Иззети са и два сини чувала и един кашон.

Полицаите са претърсили и апартамент на втория пилот в Дюселдорф. Оттам са иззети "различни предмети и документи".

По-рано днес "Билд" и "Шпигел" съобщиха, че Андреас Лубиц половин година се е лекувал при психиатър и причината за прекъсването в обучението му са били психически проблеми.

Кореспондентът на "Шпигел" Матиас Гебауер цитира приятели на пилота, според шестмесечното му прекъсване се дължи на синдрома на "прегарянето" ("burn out") или на депресия. Това е станало по време на обучението му в лятната школа на германската авиокомпания във Финикс, САЩ.

Като косвено потвърждение за психическите проблеми на Лубиц "Билд" посочва и следното обстоятелство - в неговото досие във федералното управление за гражданска авиация е имало забележка, че се нуждае от "специализирани редовни медицински прегледи". Такава бележка имало и в лиценза му за пилот.

Френски пилотски синдикат пък обяви, че ще заведе дело за нарушаване на следствената тайна за разбилия се "Еърбъс". От там изразиха и съмнения за записа от черната кутия.