В човешкият организъм живеят милиарди бактерии, повечето от които обитават червата ни и имат съществено значение за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт.

Храносмилателната ни система се състои от около 80% полезни и 20% патогенни (болестотворни) бактерии. Когато “лошите” бактерии станат повече от “добрите”, то ние се разболяваме. Поддържането на бактериите в здравословно равновесие е от съществено значение за по-добро храносмилане и по-силна имунна защита.

Всички знаем, че стомашния дискомфорт, придружен със симптоми като- болки, подуване на корема, къркорене на червата, появата на киселини, е много често срещан проблем, който ние често пренебрегваме и в последствие отлагаме посещението си при лекаря, считайки, че проблемът не е сериозен и ще отмине от самосебе си. Но ако това Ви се случва често, замислете се за причините, които са довели до тези или друг вид стомашни неразположения, тъй като те биха могли да бъдат ключови при решаването на проблема. Може да се окаже, че е нарушено равновесието между „добрите“ и „лошите“ бактерии и трябва да промените начина си на живот и хранителните си навици, но е възможно причината за дискомфорта да е съвсем друга.

Според статистиката, над 50% от населението по света са носители на Helicobacter pylori, бактерията, която живее в храносмилателната ни система и допринася за развитието на хроничен гастрит и язвена болест, състояния, за които преди време се смяташе, че са генетично обусловени, дължат се по-скоро на стрес и отслабена имунна система от колкото на действието на микробен агент. Заразяването с хеликобактер пилори става чрез слюнка, на принципа уста в уста, което обяснява и огромния брой хора, носители на хеликобактер. Също при носителите на Helicobacter pylori има увеличен риск от развитие на язва на дванадесетопръстника и 2 % риск от развитие на злокачествено заболяване на стомаха. При инфектиране могат да се появят симптоми като безапетитие, гадене, повръщане, общо неразположение, но при 80 % от хората, заразени с тази бактерия, липсват каквито и да е симптоми. Спираловидната форма на опасната бактерия и наличието на камшичета са нейно предимство при навлизането и нейното трайното заселване в стомашната лигавица.

Професорите Бари Маршал и Робин Уорън откриват бактерията Helicobacter pylori (H. pylori) и получават престижната нобелова награда през 2005 година за техния пробив в идентифицирането на това как една обща бактерия, причиняваща язва, ще оцелее в човешкия стомах, тъй като до преди това се е приемало, че в него не може да се развива нищо, поради корозивния характер на стомашните сокове. Те са идентифицирали, че Helicobacter pylori произвеждат щит, който ги предпазва от стомашните сокове, което ги прави изключително устойчиви и им позволява да оцелеят в продължение на дълги години. Познаването на способността на тази бактерия да оцелява в стомашната среда ще позволи намирането на лечения, които да помогнат за премахването на Helicobacter pylori от организма.

Ако имате оплаквания, сходни с тези, описани при язва или гастрит и искате да сте сигурен, че не сте носител на опасната бактерия, е необходимо да си направите изследване, което ще докаже липсата или наличието на хеликобактер в организма. За доказване на хеликобактерната инфекция се използват различни тестове (изследване на кръвта, уреен дихателен тест, изследване на фецес), но резултат с най-голяма точност се получава при провеждането на ендоскопско изследване с взимане на материал за биопсия.

От казаното до тук, можем да обобщим, че заразяването с хеликобактер става изключително лесно, дори само с целувка, което означава, че всички ние сме изложени на риск от заразяване, дори малките деца. Веднъж доказана, инфекцията трябва да се лекува за да се предпазим от заболявания на стомаха и дванадесетопръстника.

Лечението на инфекцията с Helicobacter pylori се състои в комбинирането на различни антибиотици и продукти, които потискат киселинността в стомашните сокове, т.нар инхибитори на протонната помпа, а понякога се включват и продукти, които образуват защитен филм върху стомашната лигавица. Основен проблем при унищожаването на хеликобактер е факта, че бактерията притежава висока устойчивост към антибиотици, което означава, че терапията би била неефективна, особено, ако пациентът наскоро е приемал даден антибиотик. Освен това, употребата на няколко антибиотика повишава вероятността от поява на гъбична инфекция (candida albicans), което допълнително влошава състоянието на пациента.

Съвременната медицина вече работи върху идеята за разработването на алтернативно средство в борбата с Хеликобактер, което освен да противодейства на бактериалната инфекция, също трябва благоприятно да повлиява лигавицата на стомаха. Сега, след провеждане на редица изследвания, вече знаем, че има съвременно решение за справяне с язвата. Известният български гастроентеролог Проф. Б. Владимиров доказва, че щама на Lactobacillus bulgaricus - GLB44, изолиран от кокиче успешно се справя с язвата в над 90% от случаите. За целта Проф. Владимиров извършва проучвания върху хора, които страдат от Helicobacter pylori и наблюдава подобрение само след 11 дена при повечето от тях, дори без намесата на антибиотик. Интересен е факта, че Проф. Владимиров е част от международния екип лекари, които проучват как щама на Lactobacillus bulgaricus – GLB44, изолиран от кокиче действа срещу хеликобактер пилори.

Лабораторните проучвания, проведени в Харвард, както и клиничните изследвания, проведени в София показват, че специалният щам GLB44, съдържащ се единствено в българския продукт ПроВиотик, е обещаващ и ефективен при инфекции с хеликобактер пилори. Безопасният профил на продукта и отсъствието на странични ефекти позволява неговото използване за профилактика и превенция срещу хеликобактер пилори както от възрастни, така и от деца над 1 година.