С 300,8 милиарда барела латиноамериканската държава е категоричен лидер, следвана от Саудитска Арабия с 266,7 милиарда барела и Канада със 169,7 милиарда барела.

Колкото и парадоксално да звучи, но тази година Венецуела бе обявена в частична неплатежоспособност, а нейната петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA) също изпадна в частичен фалит, защото не спази сроковете по вноските по теглените кредити.

Дълги години, благодарение на петрола, Венецуела живееше добре. Столицата й Каракас бе процъфтяващ мегаполис. Черното злато течеше, лишавайки венецуелските власти от мотив да полагат усилия за модернизиране на рафинериите, за подобряване на инфраструктурата и диверсифициране на икономиката, станала толкова зависима от петрола, че при рязкото поевтиняване на суровината през 2014 година, когато цените се сринаха под 40 долара за барел, страната изпадна в тежка икономическа и политическа криза, от която не може да излезе и досега.

Друг парадокс е, че фалитът на Петролеос де Венесуела дойде, точно когато котировките на петрола тръгнаха стабилно нагоре - от минимума си от 43,9 долара до над 65 долара за барел към средата на декември за сорта Брент.
През отминаващата година кризата във Венецуела се изостри рязко. През пролетта жителите на Венецуела, членка на ОПЕК, се редяха на опашки за бензин.
Опашките се извиха дори в Каракас, което бе необичайно. "Не мога да намеря никъде бензин 95, а ние сме страна, която добива петрол! Това е покъртително", коментира жител на Алтамира, един от заможните квартали на Каракас.

Висенето по опашки вгорчи живота на 30-милионното население на Венецуела, което вече и без това бе принудено да чака с часове за дефицитни храни и лекарства.

Новото ръководство на държавната петролна компания Петролеос де Венесуела, което смени предишното, обвинено в корупция, оправда дефицита с проблеми с вътрешните доставки и се ангажира скоро да бъде намерено решение на проблема.

Венецуела стана и сцена на "хлебни войни"

Стигна се до арести на пекари, защото правели сладкиши в нарушение на разпоредбите брашното да се използва само за хляб. Социалистическото правителство на президента Николас Мадуро заплаши да поеме управлението на пекарните в столицата като част от новата битка на властта срещу "икономическата агресия на капитализма".

Управляващата социалистическа партия обяви, че бизнесмени, симпатизиращи на опозицията, саботират икономиката на страната, запасявайки се с продукти и завишавайки цените.

"Тези, които стоят зад "хлебната война" ще си платят и не им позволявайте след това да казват, че това е политическо преследване," предупреди Мадуро.
Според критици на Мадуро обаче правителството е виновно за продължаващата неуспешна ценова политика и валутен контрол, който задушава икономика.
При протестите, организирани от опозиционните сили във Венецуела от април до юли бяха убити над 100 души. САЩ и ЕС наложиха санкции на Венецуела заради репресиите.

Цените в страната се устремиха неудържимо нагоре. Правителството, което се оказа неспособно да изправи на крака икономиката на Венецуела, реши да не обявява официални данни за инфлацията, която наистина е плашеща. В края на 2016 година тя достигна 525 процента. Международният валутен фонд прогнозира хиперинфлация във Венецуела от над 2300 процента през 2018 година.

"Най-добрият начин да се справим с бедността е да дадем власт на бедните"

Това гласи огромен плакат в Каракас, подписан с името на бившия президент Уго Чавес, който почина през 2013 година. А бедните във Венецуела никога не са били толкова много и толкова бедни, но и за този показател няма достъпни официални данни. Според изследване на трите водещи държавни и частни университета в Каракас в бедност живеят 82 процента от домакинствата.

Само че виновниците за бедността във Венецуела не я изпитват на гърба си.
Дъщерята на Уго Чавес стана най-богатата жена в страната. Мария Габриела Чавес притежава 4,2 милиарда долара или 3,7 милиарда евро и повечето от тези пари са по сметки в САЩ и Андора.

Според източници на френския в. "Либерасион" венецуелската "буржоазия" е отклонила 850 милиарда долара от петролните приходи за собствена употреба, а част от тези пари са в банкови сметки в САЩ, идеологическия враг номер едно. В тази сума не влизат потоците от наркодолари.

Испанският вестник "А Бе Се" писа, че при управлението на Чавес двете му дъщери са харчили средно по 730 000 евро дневно, а в. "Комерсио" твърди, че щерките на починалия държавен глава, заедно с дъщерята на Мадуро, са стрували 3,6 милиона долара (близо 3,2 милиона евро) на Венецуела всеки ден през 2014 година.

Мария Габриела Чавес не е единствената милиардерка от най-близкото обкръжение на покойния президент. Финансовият министър на страната от 2007 до 2010 година Алехандро Андраде, според разследване на Ерве Фалсиани, който стои зад така наречения SwissLeaks, е открил сметка в банката Ейч Ес Би Си (HSBC) в Швейцария и е депозирал в нея 11,2 милиарда долара или близо 9,9 милиарда евро.

В същото време според данни на Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибския басейн през 2016 година външният дълг на Венецуела е достигнал 132,15 милиарда долара. През ноември рейтинговата агенция Фич (Fitch) понижи оценката си за платежоспособността на Венецуела в чуждестранна валута от С (лат. буква) до RD (Restricted Default - ограничен фалит). Мотивът й за това решение бе неспазването на сроковете за изплащане на 200 милиона долара по дългови книжа на страната. Стандард енд Пуърс (S&P Global Ratings) обяви Венецуела в частичен дефолт по същата причина и понижи оценката си по дългосрочните емисии във валута на страната до SD (лат. букви - частичен дефолт).

В началото на декември Стандард енд Пуърс отново обяви Венецуела в дефолт заради неизпълнение на две плащания по облигации на обща стойност 183 милиона долара. Според рейтинговата агенция има вероятност Венецуела отново да изпадне в неплатежоспособност през следващите три месеца.

Как се справят други големи производители.

Саудитска Арабия

Саудитска Арабия, която през 2011 година постигна рекорден бюджетен излишък от 81 милиарда долара, бе принудена да съкрати значително щедрите държавни субсидии. Кралството разработи план, наречен "Визия 2030", чийто автор е престолонаследникът принц Мохамед бин Салман. Планът предвижда приватизация на част от най-голямата в света петролна компания Сауди Арамко (Saudi Aramco), диверсифициране на икономиката на страната, съкращаване на зависимостта от петролните доходи, а също инвестиции в проекти в енергетиката, инфраструктурата и технологиите по цял свят.

Рияд привлече през тази есен 9 милиарда долара от първата си емисия на ислямски облигации (сукук), за да намали натиска върху валутните резерви на страната. През октомври кралството за първи път се обърна към традиционния световен пазар на дългови книжа, като събра 17,5 милиарда долара от облигации.
Саудитска Арабия продаде облигации на местния пазар и посегна на натрупаните валутни резерви, за да подкрепи реформите в икономиката си и да се справи с бюджетния дефицит, предизвикан от срива на приходите от петрол след 2014 година. Тази година бюджетният дефицит се очаква да бъде 53 милиарда. Саудитската компания Джадуа (Jadwa) посочва, че валутните резерви на кралството, включително ценни книжа, банкови депозити и злато, са спаднали до почти шестгодишен минимум. През февруари резервите бяха на равнище 514 милиарда долара, което е с 10 милиарда долара по-малко спрямо предходния месец и най-ниското равнище от август 2011 година, посочва Джадуа.

Норвегия

Норвегия е най-големият производител на петрол и природен газ в Западна Европа. Тя увеличи суверенния си фонд, попълван от приходите от въглеводородите, до 1 трилион долара през септември тази година. Този фонд, който е най-големият в света, инвестира в чуждестранни акции, облигации и недвижимо имущество в общо 77 страни. Почти две трети от активите в края на второто тримесечие са били в акции на 9000 компании, което означава контрол на фонда върху 1,3 процента от всички световно листвани акции. Населението на Норвегия от 5,3 милиона души е по-малко от 0,1 на сто от общия брой на жителите на планетата.