Турският държавен глава бе категоричен, че страната не купува петрол от терористичната групировка и е "категорично" против нея, предаде БГНЕС.

Те твърдят, че Турция купува петрол от „Даеш” (арабското название на „Ислямска държава” - б.р.). Засрамете се. Тези, които твърдят, че купуваме петрол от „Даеш”, са задължени първо да го докажат. Ако ли не, те са клеветници”, отговори пряко Ердоган на изказване на руския президент Владимир Путин.

След свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските ВВС, Путин заяви, че Турция се снабдява с петрол от завладените от терористите територии.

Отдавна сме установили факта, че в Турция отива голямо количество петрол и петролни продукти от завзетите от „Ислямска държава“ земи“, каза той и подчерта, че това дава на екстремистите солидни финансови постъпления.

Нападението срещу руския фронтови бомбардировач Су-24 е удар в гърба, нанесен на Русия от "помагачите на терористите", заяви във вторник руският президент.

Днес Ердоган каза, че свалянето на руския самолет от турските изтребители във вторник е автоматична реакция в съответствие с инструкциите, дадени на военните.

Той отвърна, че не иска ескалация на напрежението с Москва, но не трябва да се очаква Турция да запази мълчание, когато е нарушена сигурността на нейната граница.

Турция не желае напрежение, криза и враждебност, заяви Ердоган пред участниците в годишната сесия на икономическия съвет на Организацията "Ислямска конференция" (ИСЕДАК), предаде БНР. Той подчерта, че джихадистите са шепа убийци, срещу които трябва да се води борба с всички средства.

Той посочи, че „защитата на границите и несъгласието с Русия по сирийската политика са съвършено различни неща”.

Ердоган заяви, че Турция ще продължи да подкрепя туркмените и умерените бунтовници в Сирия, които се борят срещу режима на Башар Асад. Той посочи, че само за 1 месец са били убити над 300 туркмени от турското малцинство от бомбардировките на руските ВВС.

След това, което се случи, някои съвместни проекти може да бъдат спрени. Това може да се случи, но ние трябва да знаем къде беше допусната грешка. Необходимо е обсъждане”, заяви Ердоган.


КРЪСТОСАН ОГЪН: За сваления от Турция руски самолет