Русия заяви днес, че организацията "Ислямска държава" продължава да изнася петрол в Турция, но използва нов маршрут през Северен Ирак, за да избегне руските бомбардировки, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Терористите опитват да избегнат руските бомбардировки с промени в логистиката и с използване на нови контрабандни маршрути за суров петрол", каза на пресконференция началникът на Главното оперативно управление на руския генерален щаб, генерал-лейтенант Сергей Рудской.

По думите му цистерните минават по обходен маршрут през сирийската провинция Дейр аз Зур, иракските градове Захо и Мосул и след това се отправят към Турция.

"Петролът пристига на турска територия през граничен пункт в област Захо", каза Рудской и показа сателитни снимки. В момента на заснемането им от двете страни на иракско-турската граница е имало 11 775 камиона цистерни, каза той.

Генералният щаб на руските въоръжени сили съобщи, че руски военни самолети са извършили 5240 полета от началото на военната намеса в Сирия на 30 септември.

През последната седмица руската авиация е унищожила 37 цели, свързани с добива и обработката на петрол в Сирия, както и 17 автоколони с цистерни.