Приходите от продажбите на петрол са едни от най-важните източници за финансиране на терористите в Сирия. Те печелят на година около 2 милиарда долара и използват тези средства за наемане на бойци в целия свят, за снабдяване с оръжие и на бойна техника.

Ето защо ИД брани така яростно инфраструктурата за добив на нефт, която е под неин контрол в Сирия и Ирак, заяви на пресконференция пред около 300 журналисти руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС и БТА.

Вижте снимки >>

Той посочи, че ръководството на Турция е въвлечено в незаконен трафик на петрол от Сирия, допълват световните агенции.

Преди дни президентът на Русия Владимир Путин заяви, че разполага с информация, която потвърждава, че нефт, който се добива от места, които са под контрола на терористите, в промишлени мащаби попада в Турция.
Турският президент Ердоган пък обяви, че ще подаде оставка, ако се докаже, че страната му е купувала нефт от терористите в Сирия, както твърди Москва.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговото семейство са пряко замесени в трафика на петрол с организацията ИД, каза Антонов, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес. Първият потребител на този петрол, откраднат от неговите законни собственици Ирак и Сирия, се оказва Турция, добави заместник-министърът.

Според получените информации ръководната политическа класа, в която е и президентът Ердоган и семейството му, са замесени в този незаконен трафик, каза Антонов.
Цинизмът на турското правителство е безграничен, каза той.

Началникът на главното оперативно управление на руския Генерален щаб Сергей Рудской заяви, че всеки ден цистерните на ИД превозват до 200 хиляди барела петрол. Той добави, че терористите разполагат с най-малко 8500 цистерни, с които превозват тези количества петрол.

Руските въздушни удари в Сирия за два месеца са унищожили над 1000 цистерни на ИД с нефт, допълни Рудской. Той добави, че са нанесени щети на около 40 нефтопреработващи завода.

Руските удари по петролната индустрия на ИД са допринесли за двойно намаляване на приходите на терористите от незаконна търговия с нефт - от 3 милиона на 1,5 милиона долара на ден, каза още Рудской. Той добави, че коалицията, оглавявана от САЩ, не нанася удари по бензиновози и обекти от инфраструктурата на нелегалния нефтодобив на ИД в Сирия.

Рудской съобщи, че сателитни кадри са показали, че цистерни с петрол навлизат от териториите под контрола на ИД в Турция. Имало три пътя за доставки на този петрол от териториите на ИД за Турция.