Това каза пред журналисти главен комисар Антонио Ангелов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция” след съвещанието в Благоевград във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница с преминаването на нелегални мигранти, предаде „Фокус".

Министър-председателят Бойко Борисов свика съвещанието в областната управа в Благоевград във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница, съобщиха от пресслужбата на МС.

В съвещанието участваха министрите  на вътрешните работи и регионалната политика Румяна Бъчварова и Лиляна Павлова, главен комисар Антонио Ангелов, директор на Главна дирекция "Гранична полиция", както и кметове и шефове на поделения от региона.

„Знаете от вчера имаме опит за преминаване на държавната граница – две групи, 40 души по-малката група и след това една група от 56 човека, която е била задържана в товарен влак. Това което мога да кажа към момента е ,че по-голямата група е върната на гръцките власти, а пък по-малката група след обработката на документите и приключване на досъдебното производство в рамките на до десетина дни, ще бъде върната”, заяви гл. комисар Ангелов.

Трябва да подчертая също така, че нашата държава реагира много бързо, като това до голяма степен се дължи на проведеното учение „Граница 2016”. Това отиграване ни помогна в случая да се дислоцират в рамките на 1 час органите на реда и да се овладее ситуацията, каза още той.

Учението „Граница 2016“ беше проведено в началото на март в зоната за отговорност на ГПУ-Петрич и ГКПП-Кулата.

То имаше за цел координиране на съвместни действия между силите и средствата на МВР, Министерството на отбраната и БЧК с оглед поддържане готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск и съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

В момента контролът по границата ни с Гърция е допълнително засилен.

В граничната зона пристигнаха военнослужещи от Сухопътните войски, за да подпомогнат работата на „Гранична полиция“.