"Когато българското правителство реши да работи с нашата агенция ние бяхме щастливи да вземем контракта. Аз съм работил като лобист 25 години, имах 120 служители в Австрия и офиси в други страни в т.ч. и в България", казва Хохегер.

Преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че според доклад на комисия в австрийския парламент през периода 2007-2008 г. тогавашното българско правителство е платило на фирма на Хохегер 1.5 млн. евро, част от които се върнали в PR агенция на "любовницата" на Станишев - ПР специалистката Моника Янова (бивша Йосифова), с която той сега живее на семейни начала и двамата имат дете.

Вчера споменаваният неколкократно в доклада лидер на БСП и тогавашен премиер Сергей Станишев заяви, че ГЕРБ са пуснали българска следа по лобисткия скандал в Австрия. В него се разследва и бившият вътрешен министър на страната Ернест Щрасер.

"В България имахме 2 контракта - първият през 2006 г., за 500 хил евро за половин година. Другият - за около 1 млн. евро за една година. На Щрасер са платени 100 хил. евро за консултантски услуги за 1 г. Той ни помогна с анализите, които направи за българския проект, но тези пари са за цялостната му консултантска работа за агенцията за една година, включително и австрийски проекти", обяснява Хохегер.

По думите му е платено и на други бивши австрийски политици. "След като напуснат политиката, те развиват дейност като консултанти. Матиас Райхолд - бивш министър на инфраструктурата - 78 хил. евро, Горбах Хуберт - бивш вицеканцлер - 240 хил. евро за 2 години."

"Станишев се срещна с Щрасер само веднъж в началото на проекта. Тогава Щрасер беше в България да обясни ситуацията в Европа и това как се гледа на България. Нашият контракт с него бе да го търсим винаги, когато се нуждаем от помоща му. За България той ни помогна с анализите за ситуацията в страната, как изглежда тя отвън, какви реформи трябва да има, правосъдието и как да се намали престъпността", уточнява Петер Хохегер. 
Той отрича Станишев да е получавал пари по проектите. Такива били получили членовете на борда на проекта, сред които двама австрийци (единият от които женен за българка), хора от Германия и Англия, и жена от опозицията. Хохегер твърди, че не си спомня нейното име.

Той допълва разказа си с факта, че агенцията на Моника Янова е била "нашата партньорска агенция, с която се кооперирахме". "Те получиха 15% по двата контракта или общо 270 хил. евро. Партнирахме с още една интернет агенция, на която не помня името. Тя работеше по писмата, които адресирахме до европейските лидери, и получи около 50 хил. евро. Или общо в България влязоха 320 хил. евро."

Била е изготвена брошура, разпространена и представена на срещи в европейските столици. Два пъти са били канени чужди журналисти в България, организирани са им посещения на различни места, провеждани са международни пресконференции, срещи с опозицията, за да се дискутират различни критични проблеми.

Моника Янова отрече преди дни пред в. "Капитал" да е работила по проекти с Хохегер. "Виждали сме се, но истината е, че никога не съм имала нищо общо с тях. Аз нямам капацитета, те са голяма международна компания. Моята територия е в България", каза тя. Документ обаче разкрива, че агенцията й става подизпълнител на австрийската компания по договор с "Международен панаир Пловдив" във връзка с кампанията "Популяризиране на постиженията на българската икономика пред ЕС".

Вчера зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев обяви, че управляващите искат и българският парламент да създаде анкетна комисия по лобисткия скандал. "Призоваваме колегите от всички парламентарни групи да се присъединят към нашата комисия, за да изчистим името на България", заяви той.

Защо точно фирмата на Моника Йосифова е получила тези средства. Трябва да бъде видян докладът от Министерски съвет за работата, свършена срещу получаването на тази сума, заяви днес депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева, цитирана от "Фокус".