Държавата застава зад рязко повишаване на обема на медицинската дейност и на високоспециализирани дейности в доболничната помощ, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов, който участва в дискусионен форум, посветен на обществените нагласи към ваксините, цитиран от БТА и БНР.

Ще се увеличи броят на направленията и на изследванията. Ще се увеличи броят на прегледите, консултациите и изследванията, а не стойността на единичен преглед, която лекарите получават от НЗОК, както настояват съсловните организации.

"На базата на резултатите, които получихме от Националната здравна карта - недостатъчност и неосигуреност в доболничната помощ, при сключване на Националния рамков договор трябва да бъде осигурено качествено ново финансиране на обемите медицинска дейност. Това ще бъде твърдата позиция на държавата и тя ще бъде наложена", допълни д-р Москов.

Увеличението на средствата в доболничната медицинска помощ ще бъде с около 40 млн. лв.

През октомври м.г. Петър Москов съобщи, че всеки пациент ще има свой индивидуализиран пакет за доболнична помощ, като по неговия личен здравен статус ще се преценява какво количество направления могат да му бъдат отпуснати през годината. За възрастните хора, които страдат от няколко хронични заболявания, те ще са повече.