"Всяка дарителска кръв рутинно се изследва за СПИН, хепатит и други тежки инфекции. За малария това не се прави, тя е лечимо заболяване", допълни Петър Москов.

80-годишният мъж е починал в Тубдиспансера в Русе, но десетина дни преди това, при лечение в УМБАЛ, му е било направено преливане на кръв, заразена с малария.

Случаят стана известен вчера. Кръвта е дарена от чуждестранен студент в Русенския университет, който е посочил, че е боледувал от малария. Въпреки това тази информация не е взета предвид.

По думите на Москов цялото количество кръв, взето от студента, е прелято само на въпросния човек и няма как да има и други засегнати.

По случая тече обстойна проверка.

"Аз съм информиран за случая и няма изявления, че е настъпила смърт от кръвопреливане... Според законовите правила за вземане на кръв и кръвопреливането не се изследва в кръводарителския център в Плевен за малария”, коментира пък изпълнителният директор на болницата в Русе д-р Иван Стоянов.

Директорът на НЦТХ проверява случая на място

Междувременно стана ясно, че днес директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Андреев е заминал в Русе по нареждане на представител на Министерството на здравеопазването, за да прегледа цялата документация за починалия след кръвопреливане в русенската болница.

Според д-р Андреев екипът при кръводаряване преценява дали да вземе кръв от даден човек.

"Това е преценка на лекаря в момента. Аз още не съм видял документите, ще ги разгледам и тогава мога да взема становище, но екипът идва при вас, попълвате тази декларация с въпросника за информираното съгласие, почваме да си говорим конфиденциално и вие ми отговаряте или не ми отговаряте на това, което ви питам аз. В края на краищата аз решавам дали да ви допусна до кръводаряване, но вие сте скрили от мен, че имате нещо", обясни д-р Андреев по БНР.

На уточняващ въпрос дали маларията е фактор, който не се изследва, директорът на Националния център по трансфузионна хематология обясни, че никъде в Европа не се изследва.

"Има маларийна криза, вече две години я няма и се приема, че е излекуван и може да дарява кръв. Това е медицинският стандарт у нас, обясни д-р
Николай Андреев.

Разказът на дъщерята на починалия

Дъщерята на мъжа, починал след кръвопреливане на заразена кръв в Русе, заяви пред bTV, че ще реши дали да съди болницата след като институциите си свършат работата по случая.

"Уважавам институциите, нека те да си свършат работата. Ще изчакам тяхното становище и след консултация с адвокати ще решим какво да правим. Прокуратурата в Русе е сезирана”, коментира пред bTV Манушак Хачикян - дъщерята на починалия мъж.

По думите й състоянието на баща й било тежко - имал е саркоидоза, която е била в ремисия, но заразяването му с малария допълнително го е влошило.

"На 26 ноември, когато го приеха по спешност в Тубдиспансера в Русе, беше много силно обезводнен, още в спешното беше включен на система. В последствие ми казаха, че са открили малки плеврални изливи, който е нещо ново, и ще го приемат в Тубдиспансер", разказа дъщерята.

Тя обясни, че преливането на кръв се наложило, защото баща получил тежка анемия и имал много нисък хемоглобин.

"На 29 по обяд беше без кислородна маска, чувстваше се добре, но ръцете му трепереха. Тогава каза, че чувства, че му е студено и го тресе. По-късно ми се обадиха от болницата и ми обясниха какво точно се е случило”, каза още Манушак Хачикян.

Тя заяви, че единственият лекар, с когото е говорила след смъртта на баща ѝ, е бил дежурният. Не е успяла да се срещне нито с директора на болничното заведение, нито някое административно лице.