Така министърът обясни пред журналисти отстраняването на д-р Дечо Дечев от поста директор на столичната болница "Св. Иван Рилски", предаде БТА.

По думите му д-р Дечев е изразил несъгласие с намерението лечебното заведение да се слее с Александровска болница и затова е отстранен.

Намерението за сливане на болници има за цел да се обединят административните им звена в едно, обясни министър Москов.

Той добави, че структурата и идентичността на болниците ще се запазят, но чрез сливането на администрациите ще се спестят до един милион лева от всяка болница за година.

Освободеният финансов ресурс ще се използва за заплати на персонала и лечение на пациентите.

Предвижда се комплексните онкологични центрове, центровете за психично здраве и центровете за лечение на кожно-венерически заболявания да се слеят с най-близката многопрофилна болница за активно лечение.

С промени, подготвяни в Закона за лечебните заведения, се предвижда Националната здравна карта да има задължителен характер, като чрез нея ще се определя в коя област на страната, от какви медицински дейности има нужда.

Националната здравна карта ще даде възможност НЗОК да не сключва договор с лечебно заведение на места, в които има излишък от предлагани услуги.

Критериите, по които НЗОК няма да сключва договори, ще се изработят допълнително, заедно със съсловните и пациентските организации, подчерта министър Москов.

Лечението на пациентите с онкологични заболявания е осигурено

Трябва да има пълно спокойствие, че лечението на пациентите с онкологични заболявания е осигурено, каза министърът на здравеопазването Петър Москов.

Москов изрази категоричното си мнение, че нито методиката за остойностяване и заплащане на медицинските дейности, нито лимитите на болниците са причина да бъде отказано лечение на пациент с онкологично заболяване.

Отказите за лечение са желание да се запази досегашната схема - договорки с фармацевтични фирми и източване на НЗОК, отбеляза Москов.

Министърът на здравеопазването заяви още, че не го притеснява вот на недоверие.