Той потвърди, че мъжът, който се е върнал от Сиера Леоне, не е заразен от смъртоносния вирус.
Състоянието му обаче остава тежко.

След като изследванията излязоха около 4 часа тази нощ, в 8 часа сутринта Москов даде извънредна пресконференция, на която изказа благодарност на всички екипи, които са работили 10 часа "като по ноти".

"Това беше стрес-тест, който показа, че България може да отговори на такова предизвикателство. Въпреки това, ние ще засилим цялата система от мерки, за да можем да бъдем спокойни. Ако ние сме имали известен фалстарт, то беше в първите 15 минути, докато координираме на ниво кой задвижва системата. Това трябва да става системно, а не да бъде свързано с физическото величие на министъра на здравеопазването или вътрешните работи", добави той.

По думите му това, което може да се подобри, е да бъде засилена информацията за гражданите. Според него трябва да се мисли по какъв начин при влизането в България на лица, които са били в държави с Ебола, българските здравни власти могат да бъдат уведомени.

"Заради законодателство, единственият начин е хората да бъдат активно информирани с ясни призиви да сигнализират. Ще бъде разкрита телефонна линия, на която ще могат да се обадят, това ще за собственото им и на техните близки добро", добави Москов.

Той уточни, че ще бъде изготвен и подобрен и много ясен алгоритъм за всички здравни работници и по най-бързия начин ще бъде доставено специфичното защитно облекло в поделения на районните здравни инспекции, центровете за спешна медицинска помощ, инфекциозните клиники и отделения и местата за временно пребиваване на чужди граждани. 

Москов уточни, че поема отговорност за това, че двама души, за които е имало информация, че са били в стаята, в която първоначално е бил преглеждан мъжът със съмнения за Ебола, снощи са били обявени за издирване. След излизането на резултатите от изследванията СДВР е прекратило търсенето.

"Поемам отговорността за всичките си действия във вчерашния ден. Предпочитам това да бъде свръхреакция, отколкото възможността да допуснем разпространение на евентуална зараза и инфекция в България", обясни министърът.

Москов бе категоричен, че опасността от Ебола у нас остава на същото много ниско ниво според всички международни епидемиологични агенции. Нямаме причина да повишаваме нивото си на тревожност, но ще бъдат взети всички мерки и всички поуки от вчерашния ден, увери здравният министър.

По думите му състоянието на мъжа, за когото имаше съмнение, че е заразен с Ебола, продължава да бъде сериозно. Вероятно се касае за инфекция, която не е свързана с вирус, и лечението му ще продължи известно време. Той обаче вече не е под бариерен режим в специализираното отделение, което сме изградили за случай на Ебола във ВМА, допълни Москов.

По-късно, по собствено желание, той отиде в парламента, за да информира депутатите за действията на здравните власти.

"Мога да ви гледам с достойнство, това, че изходът е добър и няма наличе на Ебола, не означава, че всички мерки не бяха взети", заяви министърът.

Той отново заяви, че ще предложи активна информационна кампания и добави, че предстои цяла програма от обучения на Гранична полиция.

По-късно премиерът Бойко Борисов похвали екипа на Москов за бързата реакция заради съмненията за ебола:

"Искам само да поздравя министър Москов, неговия екип, шефовете на ВМА и всички, които направиха необходимото, за да се събудим спокойни тази сутрин".

АНКЕТА: Знаете ли достатъчно за опасността от ебола?