Комисия в НС: Пешеходците не са виновни на пешеходна пътека

stat
17:44  |  11 януари 2017 | Политика / Редактор Десислава Димитрова /  
Следи от поредната жертва, загинала на пешеходна пътека (снимка архив) Следи от поредната жертва, загинала на пешеходна пътека (снимка архив)
Сн.: Bulphoto

Транспортната комисия в парламента направи промени в правата на пешеходците на пешеходната пътека.
Депутатите решиха, че законът веднъж завинаги ще уреди, че пешеходецът не носи отговорност при катастрофа на пътеката, предаде БНР.

Прието преди време тълкувателно решение на Върховния касационен съд предвиждаше, че пострадал или убит на "зебра" пешеходец също има вина за причинена катастрофа, ако не се е огледал и не е съобразил скоростта на колата.

Народният представител от ГЕРБ Нели Петрова - майка на прегазената от моторист Лора (20 г.) от Варна, коментира: 

"Това, което си поставих аз за цел и колегите, беше това безумие, което ВКС реши с това тълкувателно решение - пешеходецът да е виновен за това, че е прегазен на пешеходната пътека, или не дай си, Боже, убит, затова предложихме промяна в член 113 в Закона за движение по пътищата, всъщност пешеходецът да не се съобразява със скоростта на автомобила до такава степен.

Аз не мога да дам обяснение на съдиите, които са взели това тълкувателно решение. За мен е абсурдно, не искам да коментирам повече.

Тя подчерта, че това, което могат да направят с колегите си в парламента, е да променят тази част от закона и да внесат ново предложение, с което при катастрофи пешеходецът, който спазва правилата за движение, да не носи отговорност за човека, който ги е нарушил.

"В транспортна комисия мина с пълно единодушие, надявам се, че и в пленарна зала ще бъде така", каза още Петрова.
Последно в Политика


Борисов: Поправете пътищата, да има полицаи в малките селища

Премиерът Борисов свика оперативно заседание за битовата престъпност и пътната мрежа в края на зимния сезон.