Това съобщи инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" при ГДНП пред БНТ.

Октомври също няма да се размине без жертви на пешеходни пътеки. Преди десетина дни автобус от градския транспорт в Пловдив помете жена на пешеходна пътека и тя загина. Седмица след две жени бяха блъснати от коли в пловдивския кв. "Кючук Париж" само в рамките на три часа. Едната загина на място, а другата отиде в болница.

Обезпокоителен е фактът, когато загиват хора на пешеходна пътека, и това предизвиква голямо безпокойство в обществото, коментира инспектор Ботева.

"Когато има сблъсък между пешеходец и автомобил, неминуемо пешеходецът е жертвата, който е с по-тежките последици, които би могъл да понесе върху себе си" обясни тя.

Затова тук е важна отговорността, когато сме на пътя - било то като пешеходци или в автомобил.

"Законът за движение по пътищата регламентира отговорностите на всички участници в движението по пътищата. В него е отделено особено внимание на това, че пешеходците са уязвими участници, но в същото време не ги освобождава от отговорност", подчерта Мария Ботева.

По повод есенно-зимния сезон тя подчерта, че е важно за шофьорите и пешеходците начинът, по който се обличаме.

"Както на автомобила да са му в изправност светлините, така на пешеходецът в тъмната част на денонощието е добре да са му видими части от тялото, които са облечени с тъмни дрехи", обясни инспектор Ботева.

Затова КАТ препоръчва от години да се използват светлоотразителни елементи.
От началото на ноември Кат започва акция „Зима”. Ще има масови проверки за гумите, светлините, чистачките и изправността на автомобилите.
Неотдавна Висшият адвокатски съвет излезе със становище, поискано от съда по тълкувателно дело за уеднаквена практиката при присъди за престъпленията на пътя. В документа се казва, че правото на пешеходеца да пресича на пътека или на друго място не е абсолютно и той би имал предимство, само ако я е заел правомерно. Това означава да се е съобразил със скоростта, посоката на движение и отстоянието на приближаващите коли и да е сигнализирал водача с ръка за намерението си да пресича.

Очаква се становището и на съда.

До казуса се стигна, след като присъдата на моториста, прегазил на пешеходна пътека 20-годишната Лора Казанлиева от Варна, беше намалена с мотива, че тя също е виновна, защото не е преценила с каква скорост се движи той.