На 17 ноември  9 души загинаха, а 19 бяха ранени при челен удар на пътнически микробус с незрящи хора от Перник и камион. Те се връщали от обучение в Дряново. По първоначална информация причина за жестокия пътен инцидент е навлизане на шофьора на буса в насрещната лента. Той също е сред загиналите.

Кметът на Перник Вяра Церовска обяви ден на траур на територията на общината, като е забранено провеждането на увеселителни мероприятия, тържества и весели ритуали за периода от 8.00 до 24.00 часа днес, съобщиха от местната администрация.

На територията на общината националните и общинските знамена ще бъдат спуснати наполовина.

В 9 часа в централния храм "Св. Иван Рилски" ще бъде отслужена литургия в памет на загиналите.

Община Перник ще открие и дарителска сметка в помощ на пострадалите и семействата им към БЧК, съобщи Вяра Церовска.

"Изразяваме своята съпричастност, съжаление и почит към жертвите. Направили сме организация, телата на жертвите бяха транспортирани вчера от погребални агенции. Осигурили сме средства за погребенията. Отделно от това има и държавна помощ в размер на 325 лева за семействата на всеки от загиналите", обясни кметицата на Перник.

Ловчанският митрополит Гавриил пък ще отслужи водосвет за прогонване на злите духове на пътя София - Варна край село Микре, съобщи БНР.

След катастрофата в петък, на този път станаха още две, при които загинаха още двама души. За трите дни ранените са 26. Дядо Гавриил каза, че, когато е станал Ловчански митрополит, е отслужил водосвет на място от главния път София – Варна в района на Абланица, където тогава също са ставали много катастрофи.

"От тогава до сега там няма. По този повод ще направим водосвет някъде на тази отсечка към Микре, където станаха тежките произшествия. Ще се помолим Господ да помогне, да пази хората, но трябва да внимават и шофьорите. Нека се научим ние - християните, преди да пътуваме, да се помолим на Господ. Има една особена молитва за това и това много помага", каза митрополит Гавриил.

Водосветът ще бъде отслужен в 11.00 часа.