Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) днес даде отчет за състоянието на пенсионните фондове пред бюджетната комисия в парламента. Часове преди това оставката му бе поискана от Реформаторския блок.

"Политиците имат право да правят политически декларации, нямам намерение да ги коментирам. Не съм съгласен с нито едни от мотивите в искането за оставка, те не отговарят на фактите и на нашите правомощия, няма как да приема нито един от тези мотиви", каза Мавродиев.

Реалната доходност на пенсионните фондове за периода от 1 юли 2004 до края на 2014 година е минус 0.7%. На практика отрицателната доходност на фондовете означава, че от натрупаните вноски във фондовете всеки осигуряващ се между 2004 и 2014 е загубил 0.7% от общата сума, обясни Ангел Джалъзов от КФН. От 2004 до 2014 година средно на годишна база номиналната доходност е 4,20%, посочи той.

Реалната доходност се изчислява по формула, която в най-общи линии представлява изваждане на инфлация от номиналната доходност.
КФН многократно е правила предложения за промени в сферата на пенсионните фондове, но те не са били приети.

На въпрос на депутата от БСП Румен Гечев за гаранциите на КФН за свързаните лица Ангел Джалъзов обясни, че с оглед на това да се повиши ефикасността по отношение на сделките за свързани лица предлагат да се въведе дефиниция, когато се обследва капиталовия пазар.

От КФН искат да се разшири обемът за групата от предприятието „майка”, за да стане ясно дали контролира едно или повече дъщерни дружества, за да могат да се проследят всички трансакции.

Мавродиев посочи, че Комисията многократно е правила предложения за промени в сферата на пенсионните фондове, но те не са били приети.

Според него КФН работи перфектно, свършила си е работата пунктуално, не е допуснала криза в нито един от ресорите си.

Мавродиев обяви, че няма причина да си подава оставката, защото оставка се подава за недобре свършена работа, за добре свършена работа институциите трябва да се получава политическа подкрепа, а не обратното.

Шефът на комисията каза още, че КФН изпълнява законите, такива каквито са гласувани от парламента.

4 фонда предупредили КФН за пазарни манипулации

Четири пенсионни фонда, които държат 60% от пазара, са написали през октомври миналата година писмо до КФН, както и до Министерството на финансите и Консултативния съвет по финансова сигурност, в което предупреждават за финансови манипулации от страна на останалите фондове.

Това съобщи в парламентарната бюджетна комисия депутатът от БСП Георги Кадиев и беше потвърдено от Стоян Мавродиев.

"В писмото се говори за съмнително изменение на стойността на дяловете в някои фондове", уточни Мавродиев.

КФН е започнала разследване по сигнала, което се води от зам.-председателя Владимир Савов, уточни шефът на КФН.

По думите му заради тежестта на характера на подобни разследвания срокът за приключването им е до 2 години съгласно евродиректива.