Това предвижда проект на МФ за изменение на Кодекса за социално осигуряване.

Прехвърлянето от частен фонд към НОИ и обратно може да става до 5 г. преди пенсиониране. Тогава хората ще трябва да решат откъде ще получават пенсията си - само от НОИ или и от двата стълба. Така се избягва възможността хората, които нямат натрупани високи суми по партидите, да изчакат последния възможен момент и да се прехвърлят в НОИ за по-солидна пенсия.

С новите предложени промени младите хора, които започват за първи път работа, ще имат три месеца да заявят къде искат да постъпват осигуровките им - в НОИ или и в частен фонд, а не 1 година, както предвиждаха последните промени.
Ако не сторят това в рамките на три месеца, ще бъдат разпределени служебно в пенсионен фонд, както е и в момента.

Приетият преди празниците закон предвиждаше служебното разпределение да е към НОИ.

Решението - в НОИ или в частен фонд, ще може да се променя повече от веднъж, предвижда проектът, публикуван на сайта на МФ.
Предишното решение предвиждаше едократно прехвърляне към НОИ.

Вноските, прехвърлени в Сребърния фонд няма да носят доходност. Ако човек иска да върне сумата в частен фонд, ще прехвърли само внесените пари.

Ако човек остане в Сребърния фонд до пенсия, когато се пенсионира той (СФ) ще преведе парите му в НОИ.

Преди дни тази идея бе подкрепена и от социалния министър Ивайло Калфин. Той дори предожи и повишение на пенсионните вноски с 0.5% на година до 2018 г.

Парите, които могат да бъдат прехвърлени от частни фондове към НОИ, могат да бъдат вкарани в Сребърния фонд, коментира неотдавна финансовият министър Владислав Горанов.

"Разходите, които държавата ще направи, са записани в Закона за държавния бюджет, и те не могат да бъдат надхвърляни. Дори и да се случи така, че по някаква причина някакви средства се прехвърлят от Универсалните пенсионни фондове, към държавното обществено осигуряване, спокойно могат да бъдат вкарани в Сребърния фонд, за да е ясно, че те никога нямат да бъдат пипани. Тези пари ще бъдат използвани единствено и само за изплащането на пенсиите", категоричен бе Горанов.

Казусът е относно решението на парламента от края на миналата година гражданите, родени след 1959 г. да могат да избират дали да прехвърлят частните си пенсионни вноски в НОИ. Това решение предизвика полемика в парламента и постави управляващата коалиция под въпрос.

Тези с първи трудов договор имат 1 г. да направят своя избор.

Сребърният фонд

Със Закона за държавния бюджет за 2007 г. се предвиди наличието на фонд, в който да влязат 25% от приходите от приватизация и 50% от бюджетния излишък. На 30 октомври 2008 г. Народното събрание прие Закона за държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, наречен още “Сребърния фонд”.

Постъпленията му се формират по следния начин: 25% от бюджетния излишък, 90% от стойността по приватизационните сделки, всички концесионни такси и отчисления, както и други средства.

Целта на създаването на фонда е да се подпомага и гарантира устойчивостта на държавната пенсионна система. Това се постига като се заделят определени, допълнителни или извънредни приходи от държавния бюджет за период не по-малко от 10 години. Натрупаните в Сребърния фонд средства ще служат само за покриване на недостиг във фонд "Пенсии".