"Не на кражбата", "Мафия" и "Оставка" скандираха няколкостотин души на площад "Независимост" в София, предаде БГНЕС.

Вижте снимки >>>

"Не сме съгласни!!!", "Долу ръцете от моите пари", "Господин Горанов, тази година пълните дупка, догодина – пропаст!", "Аз спестявам, вие ме ограбвате" - с такива плакати бяха хората на протеста срещу плановете на правителството за пенсионната реформа по отношение на частните осигурителни фондове.

Според тях с намеренията на управляващите се замразява възможността за каквато и да е пенсионна реформа.

Във Фейсбук страницата: "Да кажем "не" на кражбата!" протестиращите изброяват конкретните причини за недоволството.

"На полунелегална среща в неделя правителството на Република България подписа споразумение с няколко синдиката, с което наруши:

1. Предизборното обещание на партия ГЕРБ за "бързо възстановяване и продължаване на пенсионната реформа".

2. Предизборното обещание на Реформаторския блок за "спиране на политическата намеса при определяне размера на пенсиите".

3. Управленската програма на самото правителство, в която се говори за "продължаване на пенсионната реформа", а също и за "задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове".

4. Общите принципи на демократичната и правова държава, които изискват важни за обществото решения да не се приемат на тъмно и без обществено обсъждане.

С това споразумение, на практика се замрази възможността за каквато и да е ефективна и дългосрочна реформа в пенсионната система в полза на българските граждани.

Отвори се вратата за национализация на втория стълб на пенсионното осигуряване и за популистко харчене на спестени от българските граждани пари. И ни се показа, че гласът на няколко синдикални лидери струва повече от обещанията, за които са гласували стотици хиляди български граждани", заявяват протестиращите.

Анкета: Къде да отива вноската ви от втория стълб?