Пенсионната реформа е ключова за вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и за правителството като цяло. Вчера на председателски съвет премиерът Бойко Борисов призова депутатите от парламентарните групи да я подкрепят.

Новият пенсионен модел предвижда плавно увеличение на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 година за трета категория труд, покачване на стажа за пенсия с по два месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.

Промените включват увеличаване на осигурителните вноски през 2017 г. с 1% и през 2018 г. с още 1%, като парите ще отиват във фонд "Пенсии" на НОИ, а не във втория стълб.

Възрастта за пенсиониране на категорийните работници ще расте до 55 години за първата категория и 60 години - за втората.

В сектор "Сигурност" ще бъде въведена минимална възраст за пенсиониране 52 години и 10 месеца.

Миньорите ще могат да се пенсионират на 45 години при съкращения или ликвидация, но няма да имат право, както досега, да се върнат отново в мината и да взимат едновременно заплата и пенсия.

Въвежда се възможност за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер на лица, на които не достигат до 12 месеца възраст, които имат изискуемия осигурителен стаж, като пенсията им се намалява пожизнено с по 0,4 на сто за всеки месец недостигаща възраст. 

Парламентът ще разглежда общо 7 проекта за промени в КСО.