РБ, ПФ и АБВ не подкрепят напълно пенсионната реформа на ГЕРБ.
Спорното предложение
е, че всички, родени след 1959 г., трябва да потвърдят, че желаят парите им за втора пенсия да продължат да се събират в избрания от тях частен пенсионен фонд, а ако не го направят, парите ще бъдат прехвърлени в НОИ.

След среща между ГЕРБ и РБ днес финансовият министър Владислав Горанов заяви, че между 1 януари и 31 март сегашното предложение ще бъде подобрено, а при гласуването на бюджета за държавното обществено осигуряване точката ще присъства, предаде БТА.

Спорните текстове за пенсионните фондове бяха обсъдени днес първо с РБ, а после между председателя на бюджетната комисия Менда Стоянов, председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и Владислав Горанов, вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев.

„Между 1 януари и 31 март сме готови в дебата за цялостния пенсионен модел да приемем и тезата за връщане от НОИ в частните фондове и максимална гъвкавост, така че да се гарантира едно – принципът на свободен избор в кой модел на осигуряване да се гарантират пенсионните правила. Няма лични партиди, но НОИ ще знае във всеки момент колко пари е получил от лицата, когато са направили избор. Няма технологична пречка да се върне същата сума в избран от тях универсален пенсионен фонд”, посочи финансовият министър, цитиран от "Фокус".

Горанов отбеляза, че срокът в, който този избор може да бъде направен, е до датата на пенсиониране.

Преди това председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че не вижда причина да оттеглят предложение и залата ще реши.

"Това, което предлагаме, е държавата да поеме гаранцията, а не както е в момента - всеки от осигурителните лица да носи отговорността сам за себе си",
каза тя, цитирана от "Фокус".

Калфин: НОИ не може да прехвърля към ПФ

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обаче разясни, че прехвърлянето е възможно само в едната посока - от частните фондове към НОИ, а не обратно, защото в държавното осигуряване няма индивидуални партиди.

"Ако НОИ след това трябва да връща някакви средства, на какъв принцип ще стане това", попита той.

Калфин смята, че теоретично е възможно да има втори стълб в НОИ, който да се конкурира с частните фондове, но това означавало абсолютно различен модел на осигурителния институт.

"НОИ в момента не инвестира, той няма какво да инвестира, в него няма пари", подчерта министърът.

По-рано днес Мартин Димитров от РБ написа в профила си във Facebook, че се очертава важна победа - "ГЕРБ са на път да отложат промените, касаещи частните пенсионни фондове. Разумът започва да надделява, всички мерки за промяна на пенсионната система ще се обсъждат до март месец".

Депутатът от РБ Нестимир Ананиев също написа в профила си:
"Предложенията за НОИ се отлагат за март, мъдро решение, което ще даде време да се измисли най-подходящото решение".

По-късно обаче той изтри съобщението и коментира пред репортери в парламента, че не знае защо е написал това.

Решението за отлагане на реформите е било съобщено от шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов тази сутрин. Владислав Горанов е останал недоволен и обявил, че ще говори с премиера Бойко Борисов промените да не се отлагат, съобщи "Дневник".
"Сега" пише, че е заплашил с оставка.

Вчера премиерът Бойко Борисов призна, че има основание за протест срещу това, че ако веднъж от частния пенсионен фонд се отиде в НОИ, след това няма връщане.
Затова възложил на Владислав Горанов да му подготви и предложи в най-кратък срок решение.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев призова за 3 месеца отсрочка за промените.

Лидерът на АБВ Георги Първанов коментира, че се наблюдава сближаване между ГЕРБ и ДПС заради пенсионннта реформа и прогнозира, че в близо бъдеще може дори да се стигне до коалиция.

АНКЕТА: Къде да отива вноската ви от втория стълб?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Калфин срещу Горанов