Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 60 години и 10 месеца от жените и 63 години и 10 месеца от мъжете и осигурителен стаж 35 години и 2 месеца за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете.
Това стана с приемането на второ четене от парламента на промените в Кодекса за социалното осигуряване. Дебатите продължиха шест часа.

От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година.
  • За жените до 31 декември 2029 г. възрастта се увеличава с по два месеца за всяка календарна година, а от 1 януари 2030 г. - с по три месеца за всяка календарна година до достигане на 65-годишна възраст. 
  • За мъжете до 31 декември 2017 г. възрастта се увеличава с два месеца, а от 1 януари 2018 г. - с по един месец за всяка календарна година до достигане на 65-годишна възраст.
В крайна сметка през 2037 г. и мъжете и жените ще се пенсионират на 65 години.

С плавното увеличаване на възрастта мъжете, родени през 1964 г., респективно - жените, родени през 1972 г., ще са първите, които ще се пенсионират на 65 г.

От 31 декември 2016 г. осигурителният стаж се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по два месеца до достигане на осигурителен стаж 37 години за жените и 40 години за мъжете.

В случай, че лицата нямат право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, до 31 декември 2016 г. те придобиват право на пенсия при навършване на възраст 65 години и 10 месеца за жените и мъжете и най-малко 15 години действителен осигурителен стаж, решиха още депутатите.

Вицепремиерът Ивайло Калфин посочи, че възрастта 65 години е приета в сегашния КСО през 1999 г. Това, което предлагаме, е много по-плавно от записаното в момента в КСО, допълни той, цитиран от БТА.

Лицата, които имат изискуемия осигурителен стаж могат по тяхно желание да се пенсионират до една година по-рано от изискваната от закона възраст. Пенсията се отпуска от датата на заявлението и се изплаща в намален размер пожизнено.

За фондовете и прехвърлянето

Осигурените в универсален пенсионен фонд лица имат право да изберат да променят осигуряването си от универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии", съответно във фонд "Пенсии за лицата по чл. 69", с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд не по-късно от пет години преди настъпване на пенсионна възраст и ако не им е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст, решиха депутатите.

Осигурените в професионален пенсионен фонд лица ще имат право еднократно да променят осигуряването си от професионален пенсионен фонд във фонд "Пенсии" с увеличена осигурителна вноска, ако не им е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране.

Осигурените участват в универсален пенсионен фонд чрез индивидуално заявление до пенсионноосигурителното дружество, подадено в срок до три месеца от първоначалното възникване на задължение за осигуряване, гласуваха народните представители.

За лицата, които не са избрали универсален пенсионен фонд, ще се извършва служебно разпределение по регистрираните универсални фондове.