Горанов заяви, че за 2013 година не е обсъждана стъпка за увеличение на възрастта за пенсиониране. Предвижда се това са се случи еднократно през 2012 година, предаде Стандарт нюз.

Възрастта за пенсиониране ще се увеличи с една година и за мъжете и жените от 2012 г., съобщи и бТВ,  позовавайки се на свои източници в управляващата партия. Решение за тази промяна се очаква през тази седмица, но все още няма официално потвърден вариант. Според медията в парламента вече има мнозинство за предложението.
Предложението щяло да бъде внесено от депутати от ГЕРБ, като по този начин се избягва процедурата по съгласуване със социалните партньори.

За плановете финансовото министерство за вдигане с 1 г.  на пенсионната възраст от 2012-а стана ясно още миналата седмица. Източници от ведомството обаче твърдяха, че най-приемлив вариант бил това да стане на два етапа през шест месеца.
 
В момента жените се пенсионират на 60 г. а мъжете - на 63 г. и едва от 2021-а годините за пенсиониране трябва постепенно да се увеличават, докато жените стигнат 63 г., а мъжете -  65 г. От догодина е заложено увеличаване само на осигурителния стаж с 4 месеца на година.

По предварителни разчети на Министерството на финансите ефектът, който ще се постигне с вдигането на пенсионната възраст с 1 г., е да се увеличи минималната пенсия от сегашните 136 лева на 145 лева. Очаква се повишението да бъде усетено от около 700 000 пенсионери, които в момента са с минимален доход.

Според Владислав Горанов дебатът в момента тече в ГЕРБ и единственото условие да бъдат вдигнати минималните пенсии е чрез прекрояване на модела. Трябва да се има предвид, че възрастта за пенсиониране в България е доста по-ниска от повечето държави членки на ЕС, отбеляза още той.

Във вторник след тристранния съвет финансовият министър Симеон Дянков  потвърди тезата си, че сега е добрият момент за ускорена реформа в пенсионната система.
Миналата седмица той обвърза възможността за повишаване на най-ниските пенсии с увеличаване на възрастта за пенсиониране от догодина. Разчетите щели да станат ясни в средата на тази седмица.
Според Дянков обаче спокойно може да се вдигне и възрастта за пенсия, тъй като две трети от пенсиониращите се работили по 3-4 години допълнително.
Подобни стъпки допуска и социалният министър Тотю Младенов.
От синдикатите остро възразяват срещу късното пенсиониране, докато работодателите го подкрепят.