53-годишният Дотков получи присъда доживотен затвор - при специален режим, за за умишленото убийство с огнестрелно оръжие на 79-годишния мъж и 76-годишната му балдъза, съобщиха от пресслужбата на съда.

Мъжът бе признат за виновен и по второ обвинение - за отнемане на чужди движими вещи - мобилни телефони на стойност 110 лева, собственост на убитите. За това престъпление съдът му наложи 6 години и 6 месеца в затвор. Той обаче ще изтърпи по-тежката присъда.

Освен това съдът реши подсъдимият да изплати на съпругата и дъщерята на Курдов обезщетения за неимуществени вреди, ведно със законната лихва, до окончателното изплащане - 150 000 лева за Дора Иванова - съпруга и сестра на пострадалите, както и 120 000 лева на дъщерята Марияна.

Дотков трябва да плати и направените разноски по делото.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок от днес.

Васил Дотков е многократно осъждан, като по влязла в сила присъда на Районния съд от 14.05.2011 г. е изтърпял наказание „лишаване от свобода“ при първоначален общ решим, уточниха от съда.

Убийството доказано с отпечатък и записи, убиецът не признава

Жертвите живеели на 5-ия етаж в семейна кооперация на ул. „Бузлуджа“ във Варна. Дора Иванова и Николай Курдов били семейство от 55 години, а в последните десет години заедно с тях живеела и сестрата на Дора - Елка, инвалид втора група. Дъщерята на възрастното семейство и двете им внучки живеят в Италия и през по-голяма част от годината пенсионерите били сами.

Домът им бил планиран за кражба след разпространена информация, че в дома им се намират ценни вещи, а дъщерята наскоро се е прибрала с голяма сума пари, които криела там. Дотков обмислил начин, по който да провери дали това е вярно. На 21.11.2013 г. следобед позвънил по домофона и се представил за служител на Първо РУП във Варна.

Влязъл в дома на пенсионерите, поискал личните карти и записал данните им, като обяснил, че проверява донос, че укриват сирийски бежанци. Дори посочил име на лицето, което подало сигнала. Той обаче бил допуснат само до коридора и уговорил второ посещение, за да състави протокол.

След второто му идване възрастните хора решили да проверят адреса, на който им е било казано, че живее въпросният мъж, но не открили такъв. Споделили с внучката си в Италия и тя ги посъветвала да поискат легитимация на полицая.

От свидетелски показания на мъже, с които Дотков планирал кражбата, разпечатките на проведените разговори от мобилни телефони, както и от записи на улични камери става ясно, че той се върнал в кооперацията на третия ден.

Около 11:45 ч. той отново позвънил на домофона и се качил. По това време Дора била до магазина. След разговор със съпруга й Дотков извадил незаконно притежаван пистолет "Макаров" калибър 9x18 мм, с монтиран към него заглушител. Произвел четири изстрела от близко разстояния в тялото на Курдов, като последният бил в главата. Сестрата на Дора се отзовала на виковете на мъжа и влязла в стаята. Дотков стрелял по нея три пъти. И двамата починали за няколко минути.

При напускане на жилището убиецът взел три мобилни телефона, събрал гилзите и опитал да прикрие следите си. Открит е обаче негов отпечатък от ляв среден пръст от външната страна на вратата на всекидневната и една от гилзите.

Малко след убийството Дора Иванова се прибрала и открила телата на своите близки.

Васил Дотков беше задържан чак на 27.01.2014 г. През януари 2015 г., по време на предварително изслушване в съда, той заяви, че ще се защитава сам. По време на последното заседание на делото, продължило година и 4 месеца, показания даде бившата му съпруга Светлана, от която той има две деца. Тя заяви, че в деня на убийството Дотков е отишъл да купи лекарства за болното им момче.

Близо 3 часа продължи пледоарията на Дотков, като до последно отричаше да има нещо общо с убийството.

Нищо не е доказано точно. Аз не съм извършил това, за което ме обвиняват“, беше последната му дума пред съда.