След срещата Ивайло Калфин от АБВ заяви, че данните са потвърдили, че исканията са възможни. Освен това, не е задължително да се поема нов дълг от 4,5 млрд. лева, за да се спасява Корпоративна търговска банка, предаде БНР.

Фондът за гарантиране на влоговете може да пласира собствена емисия за осигуряване на необходимите му средства, която ще бъде гарантирана от държавата.

Междувременно от БНБ потвърдиха, че от Оманския фонд за пореден път са потвърдили интереса си към спасяването на Корпоративна търговска банка. Официално оферта все още не е подадена.

Докато политиците все още са разделени в позициите си дали държавата трябва да налее пари за спасяването на Корпоративна търговска банка и колко, от ляво поискаха пари за коледни добавки на пенсионерите и по-малък от прогнозирания дефицит от 3.6 на сто.

Ивайло Калфин от АБВ коментира, че министърът ще каже какви са приходите, разходите, каква е разликата между тях.

За нас основното е те да не минават три процента. Защото над три процента, България би влязла в една много тежка и дългогодишна процедура в Европейския съюз за свръхдефицит и освен това бихме искали да видим предложенията, които се дават и за компенсации за увеличените цени на електроенергията, как ще се случи. Да видим коледните надбавки, което според мен е редно да има, особено при това увеличение на електроенергията тази година, посочи Калфин.

Менда Стоянова от ГЕРБ пък заяви, че все още остава неясно становището на финансовото министерство по въпроса за оздравяването на Корпоративна търговска банка.

Тя уточни, че в проектобюджета, изготвен от служебния кабинет, има предвидена възможност за това. Пари, специално за коледни добавки, обаче не са записани.

" Не ме карайте да правя популизъм като моите колеги, които явно преди това, това им е била целта. Когато ходим в МВФ на работна група, оставяме популизма на тротоара, и влизаме да работим експертно", посочи още Стоянова.