"И аз много искам да дам, да дадем коледни добавки, но няма в хазната. И ако искаме да се превърнем в Италия, Испания се избиват хората по улиците, Португалия, Ирландия... Ние трябва да продължим с фискалната дисциплина, кой не иска да яде?", обясни Борисов.

"Миличките мои, но те през годините главно поддържаха БСП", каза за пенсионерите премиерът.
"Не ги наказваме, но тези хора са им похарчили парите. Но за съжаление носталгията към миналото ги държи там. Искам да дам много. Но искам хората, които ходят на работа да имат метро, чиста среда, екология, добър път, аз мисля за тези хора, защото те са носители на прогреса", добави Борисов.

Цялата рода на Станишев през годините е допринесла за това да сме най-бедните, посочи премиерът. По думите му на Сергей Станишев не му отива да е ехиден. На въпрос за предишното увеличение на пенсиите при предишното правителство, Борисов заяви: „Бях кмет през това време и давах разрешение – всеки четвъртък пенсионерите правеха митинг пред Александър Невски. Какво ще ми каже Масларова? Не помните ли учителската стачка? С последното решение на Станишев на последния Министерски съвет те вдигнаха пенсиите. Ние от първия ден започнахме да ги плащаме. Не предизборно сега вдигаме, ние следизборно почнахме да ги плащаме”, каза премиерът.

В коментар на думите на Сергей Станишев, че ГЕРБ могат да си отидат по друг начин, Бойко Борисов каза: „Те веднъж са убили дядо ми, така че аз приемам много насеризно тези работи. Взимаме необходимите мерки да се предпазваме от тези бандити, да се охраняваме, те са много страшни. Станишев е много страшен, той по другия начин ги разбира тези работи – по наследство, как се убиват хора, как се правят концентрационни лагери, той прекрасно знае какво е било в Белене преди атомната централа да тръгне да строят там, как са давали хората на прасетата да ги ядат. Той знае какво е и затова неговият, другият начин е ясен, но мисля, че няма да му се дадем така лесно. Те са много страшни”.

Премиерът добави, че е абсолютно спокоен за предстоящите парламентарни избори. „Това, което строим и това, което правим и това, което още ще се направи до изборите, народът ще го оцени”, добави Борисов.

За европейската статистика и за информацията, че сме най-бедният народ, премиерът заяви: "Естествено, че ще бъдем най-бедният народ, ние продължаваме още да избираме бившата комунистическа партия в България. Продължаваме ДПС винаги да има 10% и да е балансьор в НС и да създава проблеми. Кога сме били по-богати в 100-годишната история на БСП. Колкото сме били по-приближени към социалистите, толкова е по-бедна държавата. Защо сега в Брюксел всичките бивш соцстрани се молим за кохезионната политика. Защото сме заварили руини".

Срещата с Обама

Ние имаме много активна външна политика и непрекъснато се срещаме с различни ръководители на държави и затова за нас не е новина, че имаме среща с президента Обама, каза Борисов относно срещата от миналата седмица във Вашингтон. Когато се обади да поднесе съболезнования за атентата в Сарафово, тогава се уговорихме веднага след изборите в САЩ да се видим. Той даде три дати.
Не съм длъжен на някои от анализаторите да се обяснявам, защо съм приел 3-ти декември, а не 17-ти или 20 януари. Досега българските държавни ръководители, когато ги поканят в САЩ или Брюксел все едно това е някакво огромно събитие, признание, кой знае каква случка. Това са работни нормални срещи, които се провеждат често, посочи той.

За това дали са разговаряли с президента Обама за противоракетна отбрана (ПРО) на наша територия, Борисов каза, че въобще не е имало такава тема. "Президентът Обама е изключителен човек, изключителен приятел на България, заедно с техните служби и всички, които в момента са в американската администрация, България е сочена за изключителен партньор и българският народ като такъв", каза Борисов.

Енергийни

За това, че са ни натиснали за мораториума въобще не е ставало дума за шистов газ. В момента САЩ имат може би три пъти по-евтин газ, благодарение на шистовата революция и те вече нямат интерес да проучват на друго място, не само че им стига шистовият газ, а те утре ще искат и да ни продават газ, прогнозира Борисов. Рано или късно и в България ще дойде технология, която ще го добива, но ние сме сложили мораториум, посочи още той.

На "Козлодуй" ще има 7-ми реактор, само че ще бъде хибрид и сега се извършват предпроектните проучвания. Защото имаме 5-6 реактор, 7-ми реактор е 2+. Там има инфраструктура, инженери, населението е приело, че там има ядрена централа и там е естественото място на 7-ми реактор, отчита премиерът.
За това, че той не е отишъл на първата копка на Южен поток, Борисов попита защо да ходи той. "Аз ходя на първи копки много рядко, аз ходя на откриване. Имахме важна работа с Делян Добрев. Аз мога да отида, когато искам в Русия. С Путин, ако искате утре да поискаме разговор, утре ще ни даде", заяви Борисов.
 
Дай Боже да са топли отношенията между Русия и Турция. До вчера Турция и Русия си разменяха толкова остри реплики, това е нашата граница от едната страна Русия, от другата Турция, от другата страна е Сърбия, Косово, в този регион има непрекъснато конфликти. Толкова много се радвам, че Путин отиде да се види с Ердоган и дойдоха добри новини от там", каза Борисов.