Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание, публикувана на сайта на Министерски съвет.

В началото вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин представя пред колегите си постановлението, с което се предлага на 1.3 милиона пенсионери с доход до 286 лева да получат по 40 лева за Коледа.

Калфин благодари на Борисов и финансовия министър, който по-рано обяви, че в бюджета няма пари за коледни добавки, че са проявили разбиране.

На това премиерът отвръща:

"Тук въпросът не е за благодарности. Министърът на финансите е прав за себе си, че когато дефицитите са така огромни, в държавата и пари няма… Аз не исках да давам празни обещания на господин Калфин, защото е нормално социалният министър, и в тяхната програма е записано това... Разбира се, говорих и с колегите Радан Кънев, и с Каракачанов, с тези, които подкрепят правителството, и след вчера, след като се запознах с финансовите обосновки и възможности в тази криза, мисля, че постъпваме правилно като показваме солидарност към най-бедните хора".

Борисов добавя, че са се двоумели дали да дадат на всички по 20 лева или така, както Калфин предложил по 40 на тези, които получават минимални пенсии. И преценили, че ако взимаш по 500 лева пенсия, 520 "някак си по-малко се усещат", отколкото ако взимаш по-малка пенсия и получиш 40 лева.
По думите на министър-председателя така действително човек може да си купи нещо за Коледа.

"Така че, на фона на всичкото, благодарение на усилията и на Калфин, и на господин Горанов, и на всички вас, които подкрепяте това, го взехме това решение вчера. Днес, ако го подкрепите, ще можем от 1 декември, когато си получават пенсиите, да си получат и добавките, така че да могат да си ги похарчат. Дано не ги слагат под дюшека, а да си ги похарчат, да влязат в потреблението".

Накрая Борисов пита дали някой е против, следва мълчание и той обявява, че тази точка е приета.