Правителството одобри допълнителен трансфер от 50 млн. лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. Средствата са за еднократно изплащане на допълнителна сума към пенсиите за месец април, съобщиха от правителствената пресслужба.

По 40 лв. ще получат хората с пенсии или сбор от пенсии, заедно с добавките и компенсациите към тях, чиито размер за април 2015 г . е до 286 лв. включително. Това ще обхване пенсионерите с месечни доходи до определената линия на бедност.

Подобен акт кабинетът прие и в навечерието на Коледните и Новогодишните празници. Постановлението е одобрено неприсъствено.

За Коледа надбавките бяха същите - по 40 лева за хората с доход до 286 лева. Великденските надбавки през 2014 година бяха на три нива. По 40 лв. получиха пенсионерите с пенсии и компенсациите в размер до 150 лв. месечно. По 30 лв. получиха хората с размер на пенсията от 150,01 лв. до 251 лв. включително. За всички пенсионери с пенсия над 251 лв. размерът на добавката беше 20 лева.

За великденските пенсии се заговори преди повече от месец. Появиха се и предложения от тях да се възползват всички възрастни хора, но за целта трябваше да бъдат осигурени над 150 млн. лв.

По-рано днес премиерът Борисов се похвали за отпуснатата сума.

"Каквото изкараме, го даваме на пенсионери и съда", лаконичен бе Борисов по време на инспекцията на новата сграда на Софийския районен съд.