Това са текстовете, според които се създаваше общ резерв от парите за втора пенсия, от който тя да се изплаща пожизнено, но без право за наследяване.

Горанов настоява законът да бъде променен, но водеща роля в промените да имат социалните партньори, съобщи БНР.

Промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с фазата за изплащане на пенсиите от пенсионно осигурителните дружества (т.нар. - втори стълб на пенсионната система), отпада от предложенията на Министерството на финансите.

Министърът отхвърли намеците за национализация.

„С този опит да се създават страхове в българските граждани и да се коментира повратно темата с това дали е защитена частната собственост ни кара да мислим, че зад тези мотиви се крие някаква друга цел на противниците на изменение в закона”, заяви Горанов.

По думите му, големият проблем, който не се изрича на глас е, че всъщност първият и вторият пенсионен стълб се конкурират.

Те се конкурират, защото пенсиите от вторият стълб не се явяват надграждащи на пенсиите от първия стълб. В 28% те се заместват. На всеки български гражданин роден след 1960 година, който е избрал да се осигурява в ДОО и за допълнителна пенсия от УПФ при равни други условия, пенсията му от ДОО ще бъде намалена с 28%. Те трябва да бъдат заместени, допълнени и надградени от капиталовия модел”, обясни Горанов.

Според него се очаква от втория пенсионен стълб-Пенсионно осигурителните дружества да генерират такава доходност през периода на натрупване на пенсия, която не е по-ниска от лицата, които ще получават пенсия само от първият стълб.

Министърът на финансите обясни, че е предложил промените, за да не могат определени лица да изтеглят наведнъж пълният размер на вторите си пенсии от УПФ и да останат отново на гърба на държавата.

Горанов изрази сериозни опасения, ако осигурено лице изтегли наведнъж всичките си пари за втора пенсия:

"Да направи бала на внучето си, да си ремонтира апартамента и след това да остане с много по-ниска пожизнена пенсия от Държавното обществено осигуряване, риск, който не се изговаря на глас и не трябва да бъде пренебрегнат."

Жалбата до КС

Владислав Горанов коментира също така и жалбата срещу възможността за преместването на партидите за втора пенсия в НОИ, която ще бъде разгледана от КС.

Аз не намирам противоречие с Конституцията на правото на избор, защото правото на избор е в основата на свободите на хората. Ако е грешно и противоконституционно да избереш кой модел да се осигуряваш, значи аз нещо грешно разбирам конституцията. КС е само този, който може да се произнесе, добави Горанов.

Преди месец МФ предложи закриване на индивидуалните партиди след пенсиониране, като средствата няма да се наследяват и титулярите няма да се разпореждат с тях. Срещу предложението се обявиха браншовите и работодателските организации, от синдикатите го подкрепят.

Хората трябва да имат право на свободен избор за вида и начина на изплащане на допълнителна пенсия от универсален пенсионен фонд. Пенсионните фондове могат да изплащат пожизнена втора пенсия, която да се наследява, заявиха категорично от Асоциацията на пенсионните дружества. Те предложиха 9 вида пенсии.

БСК настоява да се запази капиталонатрупващия характер на втория осигурителен стълб и право на избор на хората за втората пенсия измежду четири варианта.

Промени в пенсионните дружества

Горанов заяви, че промените в КСО, които ще предложи на правителството, ще са свързани само с изискванията към Пенсионно осигурителните дружества (ПОД).

Според промените, ПОД, които ще изплащат пенсии, трябва да имат гарантиран капитал от 7 400 000 лева, а дружествата, които ще управляват срочни пенсии с променлив характер и ще управляват осигурителни вноски трябва да имат капитал от 5 000 000 лева.

Горанов обясни, че ще бъде въведена фигурата на независими членове на съвета на директорите или надзорните съвети в ПОД. По думите му, в предложените от него промени в КСО ще има промяна във възможностите за инвестиране.

Той каза, че ще се дава нова възможност за инвестиране в акции и облигации предлагани при условията на първичното публично предлагане.