Зърнопроизводителите са недоволни от орязаните им 230 млн. лв. държавни субсидии. Първоначално те дори поискаха оставката на Дянков, но после се отметнаха.
Защо, след като зърнопроизводителите получават толкова големи печалби и от нас трябва да получават пари, запита министърът на финансите. "Цената на хляба през лятото не падна, тя зависи от тях. Като една благодарност не към мен или правителството, но към народа, те могат да кажат, че ще намалят цената на зърното, от там брашното, от там на хляба", каза още Дянков.

Освен фермерите, и полицаите заплашиха, че отново ще "пушат", но този път пред финансовото министерство. Те са недоволни от увеличението на осигурителния стаж с 2 години.
По повод заплахите на полицаите, че ще има масово пенсиониране финансовият министър съобщи, че над половината от щата в МВР е обща администрация, тоест те не са на пътя, те не спират коли, те не се борят с престъпници директно. Така че за тази част, според мен, няма смисъл те да получават същите обезщетения като излизат в пенсия както всички останали, заяви Симеон Дянков. За всички тях трябва да важи правилото, че техният стаж трябва да е по-дълъг отколкото е сега. Нашето предложение е от 25 на 27 години, което е вече одобрено от Министерски съвет и ще се случи от 1 януари следващата година, обясни министър Дянков.

Военните пък не са доволни и от отмяната на заповедта за изплащането на бонуси в системата. Председателят на Национален синдикат „Отбрана” Тодор Воденов заяви, че "хората са много ядосани".

„Ако правителството сега отстъпи за по-късното пенсиониране в силовите ведомства и обезщетенията, които получават при излизане в пенсия чиновниците в тях, то ще покаже, че е ляво правителство. Аз съм десен икономист и нямам място в ляво правителство" - заяви финансовият министър. "Залагам кариерата си на министър за този бюджет", заяви още вицепремиерът.

Относно повишението на най-ниските пенсии Дянков коментира, че разчетите ще станат ясни в средата на следващата седмица. Според него възможност за това може да даде по късното пенсиониране. Оказва се, че две трети от пенсиониращите се в момента са работили по 3-4 години допълнително, обясни Дянков. Друга възможност за намиране на пари според него е увеличение на стажа при ранното пенсиониране. Държавата налива всяка година по 2 млрд. лв. допълнително в НОИ, обясни министърът.

Вчера министър Тотю Младенов обяви, че за намаляване на натиска върху осигурителната система от догодина се предвиждат три мерки - от първи януари 2012 г. се увеличава осигурителният стаж с четири месеца и за мъжете, и за жените, в системите на МО и МВР се увеличава осигурителния стаж с 2 години, и третата мярка е даване на бонус за хората, които са навършили пенсионна възраст и са натрупали стаж, но остават на пазара на труда. Този бонус е много важен като стимул, за да се работи до по-висока възраст, каза Младенов.

Със сигурност и при по-консервативния вариант на Бюджет 2012 увеличението на минималната работна заплата се запазва на 290 лева, категоричен бе Дянков. Парите за здравеопазване, образование, наука и култура остават – всичко останало обаче е под въпрос, допълни финансовият министър и обясни изказването си със ситуацията в Европа и обстановката в Италия и Гърция.