Това каза финансовият министър в оставка Симеон Дянков по време на парламентарния контрол, цитиран от „Фокус”.

„Една от причината за протестите е, че хората са бедни и няма пари. Президентът в обръщението си вчера каза, че трябва да се преразгледа бюджетът. Имате ли намерение да промените нещо и ще бъде ли то насочено към повишаване на доходите на хората”, попита го Корнелия Нинова.

Парите за плащане на увеличение на пенсиите от 1 април са налични и пенсиите ще се увеличат от 1 април. Финансовото здраве на България е по-добро, отколкото онова, което заварихме, когато дойдохме на власт”, отговори и Дянков.

  • Предвижда се индексация на пенсиите от 1 април със среден процент 9.3% за всички пенсионери и 9.8% за по-голяма част от хората, пенсионирани преди 2009 г. Тази мярка води до ръст на разходите с 586 млн. лв. Предвижда се и увеличаване на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 април 2013 г. от 145 на 150 лв. Увеличава се и социалната пенсия за старост от 100.86 лв. на 110 лв. Увеличава се максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 700 на 770 лв.
„Колко е фискалният резерв, колко е дългът на България, колко задължения има към общини, болници, бизнес и за възстановяване на ДДС”, попита още Нинова.

Дянков отговори, че към 28 февруари дължимото, но неразплатено ДДС е в размер на 208 млн. лв. Това е исторически най-ниското му ниво. Традиционно то е около 400 млн. лв., обясни Дянков. Към 1 март 2013 г. централната власт дължи на частния сектор 91 млн. лв. Към края на януари общините дължат на частния сектор 176 млн. лв. Болниците имат просрочени задължения за 148 млн. лв., от които 66 млн. лв. са на ВМА. Към 28 февруари 2013 г. размерът на фискалния резерв е 4.1 млрд. лв. Към 13 март се очакват около 180 млн. лв. от ЕК., отчете финансовият министър в оставка.

"Около нас много държави фалираха. България е в добро финансово здраве и това се дължи на моята твърдост. Няма законова база, по която аз като финансов министър да предоставя целево енергийно подпомагане. Задачата ми като финансов министър беше да върна финансовото здраве на държавата".
 
Това отговори Дянков на въпрос на Мая Манолова от левицата относно възможностите за допълнителни средства за бедните, с които да покрият високите сметки за ток. Според Дянков държавата е финансово стабилна и следващият служебен финансов министър ще има възможност да отпусне повече енергийни помощи, ако държавата не бъде разклатена допълнително.

„Г-н Дянков, за хората Вие сте злия демон. Вие сте наричан с всякакви имена, включително Българоубиец, вашето чучело беше изгорено. Казвам ви човешки – имате две възможности – като за последно да кажете кой беше идеологът на тази антинародна политика, която провеждахте, и второ – да направите едно добро – на последното си заседание правителството да даде енергийно подпомагане”, заяви Манолова, цитирана от "Фокус".
Днес кабинетът проведе заседание.
 
"Много добре си давам сметка, че може би съм най-необичания човек в България, но това по време на криза е ролята на един финансов министър, който трябва да се съобразява с това какви са възможностите. Дали съм го правил под някакво давление – не, това е моя идеология. През всичките си дни, това са били много трудни дни, съм се водил от собствена идеология", отговори Дянков.

"Вие, социалистите, спестявате една истина - че ни бяхте оставили над 4 млрд. лв. дългове. Ние намалихме тези дългове на 92 млн. лв. Всяка друга политика в тази тежка икономическа обстановка в Европа щеше да доведе до фалит".
 
Това пък той каза в отговор на въпрос на депутата от КБ Димчо Михалевски относно политиката на правителството за гарантиране на стабилни фискални показатели.

Всички фалити на България в модерната история са дошли по време на управление на социалисти”, каза още министърът в оставка.
Системата на преките данъци в страната се запази и в момента е най-благоприятната в ЕС, добави Дянков в отговор на Михалевски.

Депутатът обаче заяви, че нито един от бюджетите не е изпълнен нито в приходната, нито в разходната си част. "За тези 4 години натрупахме над 5 млрд. лв. дефицит. Как отговорихме на кризата, с каква политика?”, попита той.

„Завършихме 2012 година с дефицит от 0.5% от БВП на касова основа, това ни нарежда на трето място в Европа, след Швеция и Германия, по най-ниски дефицити. Има ниска данъчна тежест. Системата на преките данъци в страната се запази и в момента е най-благоприятната в ЕС. Приехме ясни фискални правила”, отговори Дянков.
 
„Г-н Михалевски, в последните три месеца това е четвъртият ми парламентарен контрол, вас ви нямаше три пъти”, каза още той.

Това е първото появяване на финансовия министър в оставка от седмица, след като бе упрекнат от премиера Бойко Борисов за публичните му изяви след оставката на правителството. Наложи се дори Борисов публично да обяви, че Дянков няма да бъде следващия финансов министър, подразнен от изявите му пред медиите. В същото време обаче министърът в оставка бе спряган за бъдещ служебен премиер и дори бе забелязан в президентството.