Дългоочакваните варианти за пенсионна реформа, разработвани от експерти в консултативния съвет към служебния вицепремиер и социален министър Йордан Христосков в продължение на около три месеца, трябва да бъдат официално оповестени във вторник, пише в. „Сега“.

Макар и засекретени, част от предложенията вече станаха публично достояние и предизвикаха дебати.

При липсата на яснота в каква конфигурация ще управлява новото правителство трудно може да се прогнозира каква подкрепа ще има за тези идеи.

Някои от въпросите, като например кой ще плаща пенсиите на миньорите, които се пенсионират след 1 януари, не търпят отлагане.

Самият вицепремиер публично е коментирал само една идея - за ограничаване ранното пенсиониране на военни, полицаи и другите служители от специалните ведомства.

Предвижда се въвеждане на минимална възраст за пенсиониране, каквато в момента няма. Очаква се тя да е между 52 и 58 г. според длъжността.

Пенсионната реформа предизвика бунтовни настроения и сред миньорите. За тях вариантите са те да получават две пенсии след 1 януари - от НОИ и от професионален фонд, в случай че имат смесен стаж преди и след 2000 г.

Другата идея е пенсиите да продължат да се изплащат само от НОИ за определен период, а натрупаното в индивидуалните партиди да се прехвърли от фондовете към институцията.

Заедно с това се настоява да се увеличава плавно възрастта за пенсиониране на работниците от първа и втора категория с по 6 месеца на година.

За най-масовата трета категория работещи най-вероятно ще бъде предложено да се продължи започнатото от ГЕРБ увеличаване на възрастта и стажа с по 4 месеца на година.

БСП замрази тези промени за 2014 г. Новост в схемата обаче е, че сега се предлага увеличението да продължи, докато пенсионната възраст за мъжете стигне 65 г. през 2018 г., а за жените - 64 г. през 2025 г.