Хората от третата възраст установили, че месечните им доходи, които са били преведени в банковите им сметки, са "орязани" заради премахването на получаваните от тях надбавки от фонда за социална солидарност ЕКАС, съобщава в. "Имерисия", цитиран от БТА.

Друга причина е фактът, че няма да им бъдат изплатени допълнителните пенсии, които от понеделник също ще бъдат оразяни.

Неприятните изненади продължават и утре за повече от 259 хиляди пенсионери от държавния сектор, които ще получат до 60 на сто по-ниски дивиденти от фондове, а без дивиденти ще останат други 26 хиляди пенсионери от определени категории, като вдовици, неомъжени и други.

Стигайки до банкоматите вчера над 150 хиляди пенсионери в Гърция установиха, че доходите им са паднали с 48 на сто и са получили 420 евро вместо 810 евро, както досега /580 евро основна пенсия и 230 евро надбавка ЕКАС/.

Орязването на пенсиите е в съответствие с условията, договорени от гръцкото правителство с кредиторите на страната в рамките на третия спасителен пакет финансова помощ.

Доходите на 150 хиляди пенсионери обаче са оразяни с 40 на сто, въпреки че сделката с кредиторите предвижда това намаление първоначално да е 20 на сто.