Така хората, които ще се пенсионират, ще могат да го направят, без да прекъсват работа нито за ден, съобщи bTV.

Промяната от 1 януари се налага заради решение на Европейския съд, според което изискването да бъде прекратено осигуряването, за да бъде получена пенсия, нарушава еврозаконодателството.

Според сегашните правила в България, за да бъдат подадени документи за пенсия, трябва да осигуряването да бъде прекратено т.е. човекът, който иска да се пенсионира трябва да спре да работи, пък било то и за един ден. Условието затруднява хората, особено тези, които работят в чужбина, тъй като им се налага да обясняват на шефа си, че трябва да ги отстрани от работа за един ден и след това пак да ги назначи.

Заради това правило българка, работеща в чужбина, завела дело срещу България в Европейския съд. Тя подала документи за пенсия в България. От НОИ отпускат пенсията, но след като разбират, че жената не е прекратила осигуряването си, спират плащанията и искат парите обратно.

Европейските магистрати обаче постановяват, че е нарушено правото на свободно движение на хора, на свободното установяване на фирми и предоставяне на услуги в ЕС. Така българските власти са принудени да премахнат изискването.

Вече няма изискване към никого да си прекратят осигуряването, за да им се отпусне пенсия за осигурителен стаж и възраст, тази отмяна ще влезе в сила от 1 януари 2015 г. т.е. след няколко дни", обясни Добринка Бонева от Министерство на труда и социалната политика.

Промяната е облекчение за хиляди кандидат-пенсионери годишно. Според статистиката за новоотпуснатите пенсии за стаж и възраст, за 9-те месеца на т.г. те са близо 42 000.