Петков съобщи пред БНР, че тригодишната бюджетна прогноза предвижда  иддексация с 1.6% от 1-ви юли на всички пенсии, отпуснати до края на тази година.

"Към момента, данните, които има за нарастването на осигурителния доход, защото той е компонентата, която влияе върху този темп, са по-оптимистични - нарастват по-бързо от това, което е предвидено. Така, че в края на годината, или когато бюджетната процедура ще бъде към своя финал, ще има по-голяма яснота, какъв процент осъвременяване ще се заложи за следващата година", обясни управителят на НОИ.

Според Петков разходите за пенсии ще продължат да нарастват всяка година, като през 2017-та те ще са поне с 300 милиона лв. повече.

Приходите също ще се повишат заради планираното покачване на вноската с 1 процент.

НОИ планира от следващата година болничният лист да се представя на работодателя от служителя по електронен път Тази информация да се подава електронно към работодателя и единствено, ако има хартия, тя да остава като някакъв документ за лицето, че му е поставена определена диагноза, но да отпадне задължението да посещава своя работодател, или по свои близки да изпраща болничния лист и по този начин да го уведомява за временната нетрудоспособност.

Бисер Петков беше избран единодушно за втори мандат, заедно със заместника си от Народното събрание в петък.