Позицията е подписана и от министър Румяна Бъчварова и е изпратена до вицепремиера и министър на труда и социалната Ивайло Калфин, съобщи БНР.

Неговото предложение е от догодина военни, полицаи, надзиратели, служители в ДАНС да се пенсионират при навършване на възраст 52 г. и 10 месеца и при 27 г. стаж. Летци, парашутисти, водолази и служители на подводници ще се пенсионират на 42 г. и 10 месеца. След 31 декември 2016 г. възрастта за пенсиониране ще се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигане на 55-годишна възраст за полицаи, военни и др. и 45 г. за летци и подводничари.

Синдикатите в сектор "Сигурност" обаче отхвърлиха въвеждането на възраст за пенсиониране, но допуснаха такава да има, но не 55 години, а 50.

Ако предложената от МТСП възраст се въведе, синдикатите очакват да се стигне до масово напускане на полицаи и пожарникари. Възможни са и протести.

Ивайло Калфин потвърди преди дни, че няма да се откаже от въвеждането на възраст при пенсиониране на военни и полицаи.

"Има много свободни места в отбраната и МВР и там може да бъдат пренасочени по-възрастните служители от силовите структури", коментира той.

Още за промените

Пакетът от промени в осигурителната система трябва да бъде съгласуван на 12 май с Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това одобрен от правителството и внесен в Народното събрание.

През следващата седмица бизнесът, синдикатите и правителството ще обсъждат и промени в Кодекса на труда.

Социалното министерство предлага и служителите по трудови правоотношения, заети в администрацията, да получават работно облекло.

С нова разпоредба ще се регламентират и еднодневните трудови договори.
Първоначално те ще се използват от производители на плодове, зеленчуци и розов цвят, кампанията по прибирането на реколтата.
Работник не може да сключва повече от 90-дневни договора в рамките на година. Заработеното ще се плаща в края на всеки работен ден лично срещу разписка.
Авансово осигуровки работодателят ще внася в НАП за пенсии, трудова злополука и здраве. Безработни хора на социални помощи няма да бъдат лишавани от тях, ако работят по схемата.

Държавата ще въведе и работно време с променливи граници в производствените предприятия, където е възможно.
Наетите, след съгласие от работодателя, ще могат да определят времето на задължително присъствие на работното място, пет или шест часа.
Останалите два или три от работния ден ще ги отработват преди или след края на официалното време, но не бива да се трудят повече от 12 часа дневно.

Гъвкавото работно време ще даде възможност за по-добро съвместяване на трудовия и личния живот, пише в мотивите към предложението.

С друга промяна в Кодекса на труда се предлага неплатеният служебен или творчески отпуск да се зачита и за трудов стаж.

В Кодекса на труда ще се създаде нова разпоредба. Тя пък ще задължи работодателят да води трудово досие на всеки работник. То ще се създава при постъпване на работа и в него ще се съхраняват документи по възникване и прекратяване на правоотношението.
Работникът ще има право да получава заверени копия при поискване.

АНКЕТА: Да се въведе ли възраст за пенсия за военни и полицаи?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Министърът срещу Синдиката на МВР