Това коментира пред Нова телевизия финансовият министър Владислав Горанов.

„Ако разчитаме само пазарът да определи възнаграждението, много е възможно да напредваме с много бавни темпове. Минималната работна заплата е единственият инструмент на правителството да регулира и да притиска пазара на труда”, подчерта Горанов.

Той призна, че всеки пазарен субект се стреми да купи стока по-евтино, а трудът също бил стока.

Финансовият министър коментира и факта, че преди ден Върховният административен съд отмени постановлението на Министерски съвет от януари тази година, с което се определя нов размер на минимална работна заплата за 2017 г. - 460 лева. Причината е, че не е съгласувано с Тристранния съвет.

„Това е един пропуск на кабинета „Борисов -2”. Тогава вече бяхме подали оставка, не знаехме колко време още ще стоим, дали ще има служебно правителство на президента Росен Плевнелиев, дали ще има служебно правителство на президента Румен Радев.

Това е пропуск на колегите от социалното министерство. От бързане да се реализира поетия ангажимент със Закона за държавния бюджет, се е допуснала процедурна неточност и постановлението не е съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това е основанието на съда да отмени постановлението”, обясни Горанов.

Той припомни, че НСТС е консултативен орган на правителството и не взима решения.

„Ние ще се опитаме да убедим съда, че минималната работна заплата трябва да остане 460 лева. Ако не успеем, ще препотвърдим това с акт на правителството, спазвайки всички процедури”, съобщи министърът.

Той коментира и идеята за преразглеждане на инвалидните пенсии, откъдето се очакват спестявания, с които да се вдигнат всички пенсии.

Според Горанов, ако се ограничи злоупотребата с инвалидност и с временна неработоспособност, стотици милиони левове ще останат свободни в социалната система за хора, които действително са нуждаещи се.