”Подкрепа” се обяви против диференцирано повишаване на пенсиите

stat
12:08  |  2 октомври 2012 | Политика / Редактор Гергана Мишева /    |  видео
Константин Тренчев упрекна управляващите, че обявяват пред медиите параметрите на проектобюджета, без да са обсъдени Константин Тренчев упрекна управляващите, че обявяват пред медиите параметрите на проектобюджета, без да са обсъдени
Сн.: БГНЕС
Видео: Синдикат отхвърли офертата за пенсиите

КТ "Подкрепа" категорично отхвърля предложения от правителството и НОИ механизъм за диференцирано повишаване на пенсиите от април 2013 г.
Вчера стана ясно, че се предвижда 85% от всички пенсии, които са 2 290 000, да се увеличат с 9,8% от 1 април. Това са пенсиониралите се до 31 декември 2009 г. Пенсиониралите се в периода от 1 януари 2010 г. до 31 декември същата година, ще получат увеличение от 8,8%. Те в момента са 6%.
Пенсиониралите се през 2011 година да получат 5,7%, а тези, които са излезли в пенсия и ще излязат до края на 2012 година – 2,2%, колкото е прогнозната инфлация, предлагат от НОИ.

Средното увеличение на всички пенсии ще е 9,3%. С увеличението средната пенсия ще стане 291,98 лева.

Лидерът на синдиката Константин Тренчев упрекна управляващите, че обявяват пред медиите параметрите на проектобюджета, без те да са изпратени официално до социалните партньори.

Икономическият експерт на КТ "Подкрепа" и бивш управител на НОИ Николай Николов обясни, че е недопустимо пенсиите, които са изчислени по една формула с едни и същи индивидуални коефициенти осигурителен стаж, да се различават по размер, който да зависи от годината на отпускане.
Затова от КТ "Подкрепа" ще настояват за преизчисляване на всички пенсии от 1 април по единна законова формула, която да отчете актуалния осигурителен доход. Подобно преизчисляване на пенсиите е имало през 2000 г., припомни Николов.

КТ "Подкрепа" възразява и срещу идеята да се индексират пенсиите по хармонизираната инфлация за тригодишния период, тъй като тя е по-ниска от официалната и ще настояват за пенсиите да се използва инфлацията, която се трупа в малката потребителска кошница и най-добре отчита поскъпването на основните хранителни стоки.

Д-р Тренчев много добре знае, че генералното решение се нарича ”Индивидуални пенсионни сметки”. Колкото си натрупал през годините, толкова ще получаваш! И никой няма да ти гледа в паницата, което българинът прави цял живот.

Мъглата
От синдиката оценяват негативно намерението на правителството да се откаже от предизборния ангажимент на ГЕРБ да увеличава поетапно от 1 януари така наречената вдовишка добавка от 26,5% сега на 30.
По този начин се спекулира с надеждите и очакванията на преживелите съпрузи, смятат от "Подкрепа".

Не се приема и планираното замразяване на обезщетенията и помощите при майчинство и при отглеждането на деца от 240 лв., като се смята, че те трябва да растат даже по-динамично от пенсиите.

Николай Николов обясни, че е наложително да се увеличи и минималният размер на обезщетението за безработица в зависимост от ръста на инфлацията след 2009 г.

По-голямата част от нужните около 600 млн. лева за увеличение на пенсиите от  април ще дойдат от бизнеса и работещите, а не от по-висока събираемост на данъците или намалени административни разходи. Това е така заради увеличение на осигурителните прагове и плащаните от държавата осигуровки на военните и полицаите.
Вчера НОИ предложи средно увеличение на минималните осигурителни прагове догодина с 3,3%. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов подчерта, че в тези сфери, където няма договорка между бизнес и синдикати, няма да налага средното увеличение.

Предлага се увеличение на максималния осигурителен доход от 2000 на 2200 лв. По данни на НОИ в момента на 2000 лв. се осигуряват около 100 000 души. От тях 20 583 са декларирали заплати между 2000 лв. и 2200 лв., т.е. те са около новия праг, пише в. "Сега". От тази мярка се очакват 43.8 млн. лв. повече в бюджета на НОИ.
Последно в Политика


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.