Гърция и кредиторите се договориха миналия месец да започнат разговори за трета спасителна програма, за да остане страната ликвидна и член на еврозоната.

Атина се ангажира да извърши до края на октомври амбициозни пенсионни реформи като премахване на ранното пенсиониране и повишаване на възрастта за пенсиониране.

Кредиторите искат например увеличение на възрастта за пенсиониране на 67 години от формалните 62 години, които намаляват значително в зависимост от годините трудов стаж и семейния статус, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Днес представители на кредиторите - Европейската централна банка, Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейският стабилизационен механизъм, се срещнаха с министъра на труда Георгиос Катрунгалос в неговия кабинет, заявиха служители от министерството на труда.

Катрунгалос каза, че преговорите са преминали в "конструктивна атмосфера".

Служител на министерството на труда посочи, че Гърция ще уточни пенсионните реформи до октомври и ще представи предложенията по трудовите въпроси до края на годината.

Гърция провежда повечето от срещите на високо равнище със своите кредитори в хотел в центъра на Атина. Предишни посещения на ръководителите на мисията кредитори в министерствата бяха възприемани на местно равнище като нарушаване на суверенитета на страната, припомня Ройтерс.

Като жест на добра воля Катрунгалос покани преговарящите на разговори в министерството днес, отбелязва агенцията.

Технически екипи днес обсъждаха още данъчни въпроси, теми на съдебната система и борбата с корупцията.

Те ще разговарят утре за създаване на нов гръцки приватизационен фонд и за лошите кредити, заяви правителствен служител, пожелал анонимност.

В специално интервю за в. "Етнос" комисарят по валутните и финансови въпроси на ЕС Пиер Московиси заяви, че ако всички страни по тези преговори спазят ангажиментите, поети на срещата на високо равнище на 12 юли, тогава е възможно да бъде постигнато споразумение с Гърция по третия спасителен пакет на стойност 86 млрд. евро.

Московиси смята, че гръцката икономика ще се завърне към растеж, ако правителството в Атина реализира необходимите реформи.