„Преди изборите имаше обещания от управляващите за 300 лв. минимална пенсия и преизчисляване на всички пенсии. След като влязоха във властта, се отказаха от това обещание и излъгаха хората – гласуваха минимална пенсия 180 лв. от 1 юли и 200 лв. от 1 октомври. Огромна политическа грешка – да обещаеш и да не изпълниш“.

Това заяви пред БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщи пресцентърът на партията. Тя обясни, че БСП все пак е подкрепила увеличението на минималната пенсия, защото колкото и да е малко, все пак помага на хората с минимални доходи.

„Не сме съгласни, защото не изпълниха обещанието си и отхвърлят нашето предложение, което си остана същото от преди изборите“, заяви Нинова и обясни, че става въпрос за преизчисляване на всички пенсии.

По думите й левицата е обяснила и откъде ще дойдат 800 млн. лв., колко по-добро би било това за всички пенсионери – с 22% ще се вдигнат средно пенсиите.

„Има начин за увеличение на всички пенсии. Парите ги има от събраните в повече осигурителни вноски и излишъка от хвалената борба с контрабандата. Това предложение, което е по същество и тяхното предизборно, го отхвърлят и не изпълняват своето“, коментира председателят на БСП.

Тя припомни и приказките, че ще увеличат всички пенсии, защото ще спрат санирането.

„Какво стана – санирането продължава, пенсиите ги няма. В политиката е важно да си последователен и точен“, категорична бе тя и припомни, че през 2008 г. правителството на БСП единствено е преизчислило всички пенсии, точно по предлагания сега начин.